Оценките на Европейската комисия за новата зърнена реколта в Румъния прогнозират ръст от над 4%, който би бил и най-високият в целия Европейски съюз.

От климатична гледна точка, дори и ненавременни, пролетните снегове в някои региони, последвани от последните дъждове дадоха тласък в развитието на полските култури.

В момента очакванията на фермерите са да приберат по-богата реколта от пшеница, рапица и дори царевица или слънчоглед в сравнение с миналата година, когато сушата причини значителни щети.

Даниел Раду, фермер от Илфов коментира: „Като се има предвид, че сяхме през ноември и едва към края на месеца паднаха малко дъждове, посевите изглеждат много добре. Имахме сняг, имахме и дъжд, дори очаквам да достигнем добив от 700 – 800 кг/дка, но каквото каже Господ."

Румънското министерство на земеделието също гледа с надежда към предстоящия сезон. „По начина, по който изглеждат посевите сега, фермерите могат да приберат милион и половина тона повече пшеница от нивите, отколкото миналото лято. Освен това Румъния може да запише и най-голямата реколта от рапица за последните шест години“, категорични са от институцията.

Производството на пшеница изглежда много богато, но фермерите твърдят, че цената й ще върви надолу и килограмът ще струва под една лея веднага след прибиране на реколтата, така че те няма да продават зърното след прибирането му, а ще го съхраняват до появата на по-добра цена.

„Съветвам стопаните, ако имат възможност да складират, да не продават на цените, които ще бъдат при реколтата. Ако цената е около очакваната, 0,70 леи за килограм пшеница, моят съвет е да не я продавате“, казва фермерът Леонард Чичич.

Сред местните най-големи надежди има към пролетните култури, които бяха силно засегнати от сушата през 2022 г. 

При слънчогледа, фермерите смятат, че ще приберат 50% повече спрямо миналата година. Макар и късно засята, царевицата също е с изключителен старт. Както моментното развитие, така и запасите от вода в почвата карат фермерите да очакват двойно по-висока продукция спрямо миналата кампания.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направате безплатна регистрация в Агринайзър сега!