Докато цените на едро на основните зеленчуци предимно растат по борсите, Министерството на земеделието (МЗм) публикува първи данни за засаждането на културите тази година. В последния оперативен анализ на ведомството информацията е оскъдна и е трудно да се предвиди на какво и колко ще заложат фермерите, затова Агри.БГ разчита, че сами ще споделите с нас.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

От данните е видно, че в начален етап е засаждането на картофите от ранната реколта. Към 31 март 2022 г. у нас са засадени 284 ха с културата, което е малко повече от миналогодишните по същото време – 256 ха. За другата отчетена в статистиката култура – зелето, обаче се наблюдава спад. Едва 4 ха са засадени към отчетната дата. По същото време на 2021 г. те са възлизали на 11 ха.

При повишени разходи за производство анализаторите очакват по-високи изкупни и крайни цени дори и в месеците на масовата продукция.

На този етап от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата към 1 април 2022 г. отчитат чувствително увеличение на годишна база в цените на едро при оранжерийните домати и краставици, вносния червен пипер, картофите, вносните домати и зелето - в границите от 21,5% до 84,5%. 

Най-сериозно е поскъпването при зелето. В началото на април 2021 г. то се е търгувало на едро за 0,71 лв./кг, а тази година – за 1,31 лв./кг. Поскъпването на вносните краставици пък е с над два пъти спрямо година по-рано.

При търговията на едро с основните плодове и зеленчуци се отчитат разнопосочни седмични ценови изменения. Средните цени на едро на зеле, домати (български оранжерийни и внос), картофи и червен пипер за страната се повишават с между 2,3% и 9,9% на седмична база, докато понижение на стойностите се отчита за ябълките – с 0,8% и краставиците, съответно с 1,2% на вносните и с 6% на българските оранжерийни.