Специалисти от Агенцията по храните представят актуалната циркулация на птичия грип у нас и в Европа по време на юбилейната 40-а международна конференция бизнес среща с изложба  „Птицевъдство 2018“ в Пловдив.
 
 
По време на тридневния форум, който започна днес, браншът обсъжда проблемите пред българското птицевъдство и птицепреработвателната промишленост у нас. 
 
В конференцията участват представители на птицевъдния бизнес, специалисти и научни работници, експерти от институции. Тя се организира от Съюза на птицевъдите в България с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
В традиционния форум тази година е включена и темата за разпространението на птичия грип - Инфлуенца А вируси по птици от щамовете H5N6 и H5N8 в Европа, съобщиха от Агенцията по храните. Нейни експерти ще запознаят участниците със ситуацията с птичия грип у нас и с очакванията за сезона 2018-2019 г. 
 
Последният случай на птичи грип у нас беше установен на 4 октомври тази година при кокошки в лично стопанство в пловдивското село Манолско Конаре, община Марица. Две седмици по-рано в същата община беше регистрирано огнище в село Трилистник, като се предполага, че инфекцията е пренесена чрез контакт с пернат дивеч от близкото ловно стопанство.
 
В рамките на международната изложба в Пловдив тази седмица се представят продукти на чуждестранни и български производители на техника за птицевъдството и птицепреработвателната промишленост, ваксини, фуражни компоненти, лекарства и други.