По-малко реколта от винените лозя очакват гроздопроизводителите в страната, но с по-високо качество. В същото време от министерството продължават да отчитат ръст в добивите, а отколешните проблеми на сектора – пазар, цени, внос, още продължават.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

Сушата е сочена като основен фактор за районите, предимно Югозападна България, в които процесът на зреене се е забавил. На североизток обаче, в района на Каварна, гроздовете форсирано са узрели през последните дни, споделя пред Агри.БГ лозарят Десислав Костов.

"Всичко влезе в ритъм. Първоначално беритбите закъсняваха, но от 10 септември изведнъж всичко узря – Мускат, Шардоне, Совиньон…Не можем да смогнем да берем. Просто им дойде терминът”, обяснява ситуацията производителят. И обобщава: „Тежка година, много ниски добиви, уникално качество, захари, цената засега е добра, но държава няма.”

Продукцията от декар в неговите винени лозя е около 800 кг/дка. Цената на белите винени сортове по думите му е около 0,90 лв./кг, а за червените още няма цена. Той пласира успешно продукцията си, защото е добре познат в региона.

Че качеството на реколтата ще е високо, потвърди и инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, пред Bloomberg TV. „В доста от масивите на Югозападна България обаче е спряло зреенето заради изсъхване на дръжките на чепките, които държат грозда“, съобщи представителят на сектора.

По данни на председателя на регионалната лозарска камера в Пирин около 30-35% от масивите в този региони имат поражения заради засушаването.

На югоизток пък лозарите недоволстват от недостатъчното финансиране и тежката ситуация, пред която са изправени, в допълнение с нелоялната по думите им конкуренция. В началото на месеца поморийски гроздопроизводители излязоха на протест, като заплашиха, че ще изкоренят масово лозята си.

Красимир Коев: В България всички земеделци са зависими от субсидиите, а не от пазара.

Той допълва, че на Запад хората са зависими от пазара – каква продукция ще произведат, как ще я предложат, има ли търсене и конкурентен вид, и напомня, че субсидията е насочена към това да се добавя стойност към печалбата, а не към производството