Цената на дребно на меда в Гърция варира според географското положение. На юг има повече туристи и цените са по-високи. Сега e между 10 и 15 евро/кг. А изкупната цена на едро е между 3,20 евро и 4,10 евро/кг. Това сподели за Агри.БГ гръцкият пчелар Янис Сенко.

Четете още: 250 пчелари се грижат за най-големия пчелин в света

Заедно с други агрожурналисти от ЕС в края на месец април посетихме неговата лаборатория за производство на пчелни майки от местната порода Apis mellifera macedonica. За 10 часа той може да осемени до 20 пчелни майки. Процентът успеваемост е между 70 и 80%. 

При него една неосеменена пчелна майка струва 9 евро, естествено осеменена пчелна майка – 15 евро, а изкуствено осеменената е 75 евро до 300 евро в зависимост от генетичния материал.

„Подбираме майката и бащата според това, което иска колегата пчелар. Можем да осеменим с определен генетичен материал, за да постигнем характеристиките, които иска той – например високопродуктивност, кроткост и др. Някои пчелари искат цели пчелни семейства, които им предоставяме рано напролет или късно наесен”, обяснява Янис.

Заедно с брат си Димитрис продължават да развиват семейното стопанство beeZeus Apiculture, чиито основи са положени през далечната 1960 г. Те са четвърто поколение пчелари и практикуват подвижно пчеларство. 

Грижат се за 2400 кошера, разпределени по 250. Придвижват се из Гърция през цялата година, започвайки от юг през зимата и движейки се на север с преминаването на сезоните. Залагат на системата Лангстрот. 

В стремежа си да съхранят генетичния материал на района, от 7 години младите пчелари предлагат различни странични продукти и услуги, като кошери, пчелни семейства и пчелни майки, изкуствено осеменяване. 

beeZeus Apiculture притежава много успешен канал в YouTube за пчелари, където анализират пчеларските практики и правят интервюта с колеги.

През 2023 г. създават кооператив Apis Era в подкрепа на общността и индустрията на пчеларите. В него участват 12 производители, които искат да популяризират гръцкия мед и да извоюват по-добра цена за него.

Средната реколта от мед в района е 25-30 кг/кошер на година. Тъй като в Гърция е сухо и горещо, влажността в кошерите е ниска, но пък прави меда наситен с микроелементи. Най-популярен е медът от мащерка, а на пазара все по-търсен e мановият мед заради високото съдържание на антиоксиданти.