Годината е добра – изкупната цена на конвенционалното овче мляко е 1,50 евро/л, а на биологичното – 1,57 евро/л. Това сподели за Агри.БГ гръцкият фермер Михалис Авданас, когото посетихме в края на месец април заедно с други колеги журналисти от ЕС.

Четете още: Каква е изкупната цена на меда в Гърция?

Млякото, което той добива, е биологично сертифицирано. Цялото количество се изкупува от мандра за производството на традиционното гръцко сирене Фета, което е със защитено наименование за произход.

Общото производство на сурово мляко в семейната ферма на Авданас за 2023 г. е 76 тона биологично мляко, а средната млечност от едно животно е 460 л/годишно.

Към момента Михалис и съпругата му Катерина се грижат за 350 животни от местната порода Хиос. Тя произхожда от едноименния гръцки остров Хиос. Продължителността на лактацията е приблизително 210 дни. Млечността по време на лактация обикновено е в рамките на 200-320 кг. Женските достигат зрялост на възраст 8-9 месеца.

Овцете се гледат оборно. Хранят се основно в животновъдния обект, като всяка група от стадото има собствен фуражен микс, който включва силаж, люцерна, царевица. Когато времето го позволява, от средата на март до юни, животните излизат навън за половин час в изкуствено затревена площ до фермата. 

„Те не пасат, а само се разхождат. По този начин нагласата им се променя и те не ядат толкова много. Самият факт, че излизат на разходка, ги кара да произвеждат повече мляко”, обяснява Михалис.

Овцете са разделени на три групи, синхронизирани за добиване на мляко през цялата година. В пика на лактацията животните отиват в доилната зала три пъти на ден (в 5:00, 13:00 и 20:00 часа). Когато производството спадне, те се доят два пъти на ден. Фермерите могат да издоят 180 животни на час.

Преди време Михалис е членувал в кооператив, който само изкупува млякото, а не произвежда сирене. Тоест кооперативът упражнява един вид търговска дейност. 

„Нашият кооператив предава на мандрите около 8 млн. л мляко на година. Аз го напуснах обаче, защото не можех да преговарям за цената. Затова в Гърция няма интерес към създаването на кооперативи”, казва Михалис и допълва, че неговите планове са да се концентрира върху производството на повече сурово мляко с нужното качество, а не върху преработката в сирене Фета. 

Фермерите стрижат животните си веднъж годишно и продават вълната за 0,10 евро/кг, защото нямат право да я изхвърлят. За продажбата на агнешко месо се получават около 8,50 евро/кг, а за овнешко – почти наполовина.

Според животновъдите най-големите заплахи за здравето на стадата от овце в Гърция са бруцелозата и маститът. Добрата новина е, че през последните години тези заболявания са силно ограничени благодарение на програмите за ваксиниране.