Едва 30% от свинското месо, което се предлага в търговската мрежа, е с произход България, сочи статистика, цитирана от pariteni.bg.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

И докато производителите алармират, че сектор “Свиневъдство” е застрашен от масови фалити, заради ниската изкупна цена на месото, то потребители сигнализират за много по-евтино вносно месо във веригите, което идва от над 3000 км разстояние.

Оказва се, че България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас. В търговските вериги пък най-често до българско свинско месо може да се открие такова от Испания и то на по-ниска цена от родното.

“От цяла Европа свинското месо идва на различни по-ниски цени и това е защото има свръхпроизводството в ЕС, както и заради проблемите с Африканската чума по свинете (АЧС). Тъй като има ограничение в износа на свинско месо за Азия, се появява едно пренасищане на пазара, вследствие на което цените падат. Докато имаме свръх предлагане и докато не се уравновеси търсенето и предлагането, както е в нормалната икономика, се получава това”, коментира за Агри.БГ изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България (АСБ) Димитър Михайлов.

Според Михайлов генералният проблем в сектора е с нивата на субсидиите.

“Големите производители на свинско месо като Испания, Германия, Франция, Белгия, Нидерландия, Полша подпомагат секторите си, така че те да запазят едни определени нива и да не се стигне до срив”, каза Михайлов. 

В България обаче това не се прави.

“Последните две години ни се обясняваше как сектор “Свиневъдство” няма право на подпомагане по Ковид мерките, както и по минималната държавна помощ de minimis. Документите, които са публикувани на сайта на Европейската комисия (ЕК) в групата за наблюдение на свинското месо ясно показват какви подпомагания са раздадени от държавите членки на производителите в различните държави. За съжаление България е една от малкото държави, която не е поискала подпомагане с национални средства за свиневъдството си”, обясни изпълнителният директор на АБС.

Вторият проблем според експертът е по-скоро в самото месо, което не е ясно как и колко време е съхранявано през целия път, който пътува до България. А и след това в самите вериги.