Малко компании предлагат услуга за своите клиенти, чрез която да проследят пътя на продуктите от фермата до чинията, но това често зависи от съгласието на прекупвачите за тази прозрачност, разсъждават експерти, цитирани от cointelegraph.com. 
 
 
 
Когато хората пазаруват в магазина, единствената информация, кото могат да получат е от етикета на опаковката – често може да се види държавата, в която е произведен продукта, а понякога и името на стопанството. Някои вериги отиват по-далеч и предоставят кратка история на фермата и условията, при които продуктът е произведен. 
 
Проследяването на даден продукт стъпка по стъпка може да бъде много трудно, а има случаи когато преработвателите и търговците нямат пълна информация за пътя на продукта. Така, на практика, не може да се види, ако някъде по веригата има проблем. 
Интегрирането на блокчейн технологиите в хранителната верига автоматично премахва този проблеми и ако има проблем, той би могъл да бъде открит на секундата. 
 
Безопасност на храните 
През 2008 г. петима души починаха в Канада, а над 200 бяха приети в болница заради бактерията Ешерихия коли, която беше разпространена чрез салата, произведена в САЩ. 
 
През 2013 г. пък се завихри скандал в Европа с конско месо, което беше продавано за говеждо, което беше продавано в няколко вериги на Стария континент. Магазините обвиняваха доставчиците, те пък от своя страна прехвърляха вината върху своите доставчици. Това естествено доведе до спад в доверието на клиентите. 
 
Блокчейн от друга страна може да изиграе огромна роля в намаляването на измамите ва тази насока, защото всеки компонент на крайния продукт може да ъде проследен и идентифициран. Така освен че се ускорява достъпа на клиентите до продуктите, те лесно могат да проверят цялата информация за храната, като така ще се повиши и доверието им в производителите. 
 
Как става?
Смарт решенията, които увеличават продуктивността и отговарят на конкретните нужни на клиентите, набират скорост. Прогнозите са, че този вид решения ще генерират приход от 26,7 млрд. долара до 2020 г. 
Фермерите, които вече използват блокчейн технологиите ги описват „точно като интернет“. Пример – компания за производство на месо посочва, че дори незначителна статистика, като броят на прасетата, които пристигат във фабриката, може да има огромен ефект върху крайният продукт, който достига до клиентите. 
 
Те показват резултатите, които получават чрез блокчейн в специален паспорт, до който клиентите имат достъп и могат да се уверят, че месото, което консумират е  произведено в стриктна хигиена и високи стандарти. Тази справка става за секунди. 
 
Снимка:pixabay
 
В същото време правителството на индийския щат Керала планира да внедри блокчейн в производството на зеленчуци и плодове, като се надява по този начин да повиши доставките на  продуктите, без значение къде са произведени те. 
Освен това се очаква да се повиши и качеството, като се визира форма, която да е нещо като застраховка за фермерите и така да бъдат компенсирани при непредвидени обстоятелства, които да засегнат продукцията. 
 
Документацията за плодовете и зеленчуците също може да се приложи чрез блокчейн. Всяка доставка на продукти се извършва с голям брой документи, с които се гарантира произхода, качеството и т.н. В Белгия вече се работи по дигитализацията на някои от тези документи и сертификати и да бъдат внедрени в блокчейн.  
 
А цените? 
Чрез блокчейн се елиминират всички процеси, свързани с хартия и по този начин се намалява и общата цена. 
По този начин се премахват и различните такси, а освен това децентрализацията прави ситуацията по-лесна за малките ферми, които могат да се конкурират с по-големите. 
 
За пример, има блокчейн концепции, които дават достъп на фермерите до финансови услуги, чрез които да продават своята продукция чрез смарт контракти, като по този начин им помага да увеличат качеството и количеството, а в същото време клиентите имат пълната информация за храната, която купуват. 
 
Това пести време и бюрокрация за фермерите, които го използват за оптимизиране на процесите във фермата. Това автоматично пък ще свали цените за клиентите, но пък им гарантира качество. 
 
Това няма ли да намали доходите на фермерите? 
Не, напротив. Чрез блокчейн фермерите могат да бъдат сигурни, че получават справедлива цена за своята продукция и тежкия труд, който полагат. А освен това ще имат възможност за реализация на по-големи пазари. Заедно с това се редуцират разходите и времето. 
 
Секторът може да прецени каква е стойността на произвежданите култури в сравнение с тези, които се предлагат чрез търговци и прекупвачи. 
 
 
Неефективността на веригите за доставка могат да забавяне, но автоматизираните процеси чрез блокчейн могат да забързат процеса. 
 
Съществува и по-малък шанс да се наложи да се изхвърлят продуктите, защото фермерите и търговците ще могат да следят потреблението и търсенето, като доставят само там, където е необходимо. 
Способността на блокчейн да се справи с разхищението на храната и силата на това смарт контрактите да вдъхват сигурност на фермерите, че ще получат парите за продукцията си, може да помогне на света да се погрижи за търсенето, като по този начин се помогне на проблеми като глада, бедността и дори политическата нестабилност.