Производителите, които са регистрирани в Регистъра на тютюнопроизводители за 2022 г. ще могат да кандидатстват за помощ по временната рамка за покриване на щетите от войната в Украйна. Това съобщи за Агри.БГ председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) Цветан Филев. 

Министър Гечев за Агри.БГ: Приемът за помощите заради войната тръгва на 1 септември

Това потвърди и служебният министър на земеделието Явор Гечев в разговор с нас. 

“Въпреки че ще падне ставката за тютюн, защото хората ще са повече, право за кандидатстване ще имат тези, които са регистрирани в Регистъра, а не само тези по ИСАК”, каза Гечев.

От своя страна Цветан Филев обясни казуса. 
“Преди няколко дни въпросът не беше точно така уреден, защото имаше заплаха много по-голямата част от законно регистрираните тютюнопроизводители да не могат да участват за помощта. Тук е важно да се каже, че министър Гечев и заместниците му Тодор Джиков и Крум Неделков реагираха светкавично на наш сигнал. Те реагираха много бързо и заплахата да не могат да участват всички тютюнопроизводители отпадна”, каза Филев.

Общо 3433 регистрирани производители на тютюн вече имат възможност да бъдат потенциални бенефициенти за помощта.

Какъв всъщност е бил проблемът?

“Проблемът дойде оттам, че този финансов инструмент е нотифициран  по принципа на мярката COVID-19 за покриване на загубите от пандемията, по която тютюнопроизводителите към настоящия момент не могат да кандидатстват. Експертите, които са подготвяли нотификацията за финансовия инструмен за последиците от войната в Украйна, са претупали нещата и са копирали принципите на действие на мярката за COVID-19”, обясни Филев.

По думите му около 2500 тютюнопроизводители са били заплашени да бъдат изключени от възможност за помощ. 

“Стопанисвайки регистър на производителите на тютюн, Министерството на земеделието е създало правила и условия тези производители да се регистрират по законен начин и то съгласно Закона за тютюна и тютюневите изделия. От 2016-а година насам, откакто е въведен този регистър, тези стопани работят абсолютно на светло. Нашият сектор, освен че е добре подреден нормативно, с условието всички производители да се вписват всяка година, изпълнявайки много сериозни критерии. Именно заради това смятаме, че са обсолютно равноправни и потенциални бенефициенти по тази мярка наравно с всички останали браншове”, посочи председателят на НАТ-2010 и добави: “Не сме съгласни да бъдем дискриминирани, ощетявани и за пореден път да не бъдем включени във финансова мярка, както стана с мярката за СOVID-19”. 

Филев обърна внимание, че сектор “Тютюн” у нас никога не е имал европейски финансови инструменти. “Затова, откакто нашата асоциация е създадена, наблягаме в елегантната си комуникация с няколко поредни правителства и вече 12 министър, на това за нашите производители на тютюн да има възможност за помощ по национални финансови схеми”, обясин Цветан Филев и даде пример с Преходната национална помощ. “Получаваме средства от националния бюджет, абсолютно заслужено. На фона на това създаваме всяка година принос към бюджета на България с налози върху тютюневите изделия. Това са над 2,5 млрд. лв. всяка година. Тези помощи не са даром за сектора. Ние като браншова организация чрез комуникацията с министерството им даваме възможност за равнопоставеност с останалите браншове в земеделието. А освен това и абсолютно заслужено да получат това, което им се полага”.