Гледайки това само 5-минутно видео, може да се запознаете с няколко метода, използвани за органично отглеждане на зеленчуци в Тайланд – както в оранжерия, така и на открито, съобщава aggeek.net.

Биоземеделие за справяне с глада и климатичните промени

Преди около 6 години био продукцията в магазините в Тайланд бе рядкост. Сега се усеща „наплив“ на био продукти, но не всеки
потребител е убеден в произхода им.

Как точно се прави биоземеделие в тази страна може да разберем като отидем на място в местна ферма.

Това стопанство е с площ 12 акра. Отглеждат се домати, тиквички и листни зеленчуци. Част от тях растат под открито небе, а други в оранжерии, които ги предпазват от вредители.

При влизането във фермата се оказвате пред съд с дезинфекцираща течност. По този начин се почистват обувките. В оранжериите пък са поставени бутилки със сяра – те се нагряват от слънцето и се отделя газ, който отблъсква насекомите.

На нивите се виждат тъмни пластмасови ивици. Те се нагряват и унищожават плевелите.

Готовата салата се прибира ръчно и се прибира в хладилни камери. Цената на био продуктите за крайния потребител се поддържа ниска, благодарение на политиката на държавата. Това е добра новина за местната клиентела, но не и за фермерите.

Властите в Тайланд нямат желанието цялото производство да се пренасочи към биоземеделие. За тях био продуктите са само дългосрочна перспектива.