Технологиите за оранжерийно производство постоянно се развиват. Част от тях са насочени към намаляването на консумацията на енергийни ресурси. С тази мисия, но и не само, през септември 2023 г. в Норвегия стартира 3-годишен изследователски проект фокусиран върху парниковото земеделие без емисии. Любопитен негов компонент е затворената система, която не изисква отваряне на вентилационните отвори, съобщава Fresh Plaza. 

Измама за над 2 милиона евро с оранжерии в Румъния

Мишел Верхойл, главен изследовател в NIBIO, разказва повече за проекта: 

В NIBIO вече не използваме природен газ за отопление и следователно не се възползваме от остатъчния въглероден диоксид. Ние улавяме въглеродния диоксид отвън и го въвеждаме в оранжерията, като използваме водноелектрическа енергия, която ни позволява да бъдем система с нулеви емисии. 

Проектът има за цел по-специално да намали енергийните изисквания в затворена оранжерия, използвайки система за контрол на околната среда (ECS), предоставена от GreenCap Solutions, също норвежка компания.

Технологията позволява да се контролират температурата, влажността и въглеродния диоксид в оранжерията, за да се оптимизира производството.

Термопомпена система премахва излишната топлина и влажност от оранжерията. Излишната топлина се съхранява за по-късна употреба, а дренираната вода се използва за обработка и повторна употреба в оранжерията. В същото време системата за директно улавяне на въздух (DAC) улавя въглеродния диоксид от въздуха и обогатява оранжерията.

В рамките на проекта са тествани добивите с и без допълнително осветление. Допълнителното осветление позволява на учените да увеличат производителността от 40 кг/кв. метър до 120 кг/кв. метър. 

След това със системата GreenCap добивът се увеличава допълнително и достига 160 кг/кв. метър, отбелязва Андреас Грюнбаум, финансов директор на GreenCap. 

Както посочват Мишел и Андреас, прилагането на новата технология изисква затворена оранжерийна система, в идеалния случай под стъкло, а не под пластмаса. При тези условия NIBIO установява, че концентрацията на въглероден диоксид от 1200 до 1600 ppm е идеална за растежа на растенията, предвид високите нива на светлина, инсталирани в оранжерията.

Ние циркулираме въздуха, така че да няма нужда да отваряме вентилационните отвори, което означава, че няма загуба на енергия или въглероден диоксид. Можем да произвеждаме напълно без емисии, казва Мишел.


Вижте още:

10 земеделски проекта, които направиха впечатление на Agro Hi-tech 2024

Нов тип оранжерия ще направи членовете на кооператив модерни фермери

От февруари краставиците влизат в оранжериите