В наши дни все по-наболели са проблемите от глобален мащаб, от чието решение зависи по-нататъшното съществуване на цивилизацията. Един от тези проблеми е използването на батериите, пише АгроЮг.

Колко био са биохраните на пазара?

Всяка година в цял свят се произвеждат около 22 млрд. галванически елемента и акумулатора. Няма изгледи техният брой да намалява. Всяка батерия има нужда от 100 години, за да се разложи. Тя е способна да отрови около 20 кв. м почва. Възниква въпросът – възможно ли е проблемът да се превърне в част от решението си?

Един от интересните и уникални начини за преработване на алкалните батерии е използването им като тор за земеделски култури. Доказано е, че химическите елементи влияят положително върху растежа и развитието на растенията и повишават устойчивостта им на болести. Елементите, които са необходими за храненето на културите, влизат и в състава на алкалните батерии.

В САЩ например отдавна използват технология, която позволява 100% да се отделят съставните части на батериите и да се използва всяка една от тях. От цинка, калия и магнезия се произвеждат селскостопански торове. Добавянето на манган в азотните торове повишава добивите с 10%, твърдят специалисти

Финландия има своя технология, при която от батериите се извлича и сяра. Специалисти преработват тонове батерии на година. Смесвайки фосфор с манган и цинк, финските земеделци стимулират поникването на посевите. Цинковите торове предотвратяват развитието на болести по овощните дръвчета. Така, използвайки огромно количество използвани батерии, може да се добива още стомана и месинг.

През 2019 г. Великобритания започна да произвежда торове от използвани батерии. В страната отдавна съществува проблем – има дефицит на манган и цинк, а те са ключови за отглеждането на земеделски култури. Новото производство осигурява на страната торове от отпадни продукти, които постоянно се трупат.

По разчети на чуждестранни специалисти цената на този тип хранителни вещества става все по-достъпна за всеки фермер. Тяхната ефективност е доказана чрез многобройни тестове на учени от Финландия с различни култури. Постигнато е увеличаване на добивите при пшеницата, ечемика, зърнените и бобовите култури.

Всяка година се говори за изтощаването на земеделските земи. Използваните батерии представляват икономическо изгодно решение, което е способно да реши частично и проблема със замърсяването на почвите.