Понастоящем потреблението на месо в страните от Европейския съюз (ЕС) расте. Прогнозите на Европейската комисия гласят обаче, че занапред количеството на животинския протеин, консумиран средно за година ще намалее с 1 кг. Някои потребители се отказват от свинското и говеждото месо в полза на птичето, пише Pigua.

CAPA: Цените на едро на свинското се движат около 3,75-3,80 лв./кг

След икономическата криза и намаляването на производството през 2013 г. (поради реструктурирането на млечния сектор, новите норми, влияещи на сектор свиневъдство, и ограничените доставки на месо като цяло) потреблението на месо в ЕС се възстанови - с +4,7 кг на човек от 2013 г. до 2019 г. Това се дължи на подобряването на икономическата ситуация в домакинската и достатъчното доставки, въпреки ръста на обема на износа.

Очаква се, че от 2020 г. до 2030 г. годишното потребление на месо в ЕС ще намалее от 69,8 до 68,7 кг на глава от населението. Причините са няколко: социални и етични проблеми, загриженост за околната среда и климата, грижа за здравето и намаляване на достъпността на месото на вътрешните пазари.

Общият спад ще се съпровожда с промяна на структурата на потребителската кошница. Така, ако сега жителите на страните от ЕС консумират средно по 25,6 кг птиче месо, то през 2030 г. този показател ще нарасне до 26,6 кг.

месо

Същевременно потреблението на свинско месо ще намалее от 31,3 кг на година до 30,2 кг. Спад ще има и в консумацията на говеждо месо – от 10,8 кг до 10 кг. Търсенето на агнешко месо няма да се промени. То ще остане на ниво 1,8 кг на година. Това се обяснява в частност с търсенето от страна на мигрантите с мюсюлмански произход, които предпочитат овче месо.

Месото, отглеждано в лаборатории, и растителните алтернативи през следващото десетилетие ще станат конкуренти на естественото месо. Дали те са по-щадящи за климата и как потребителят ще се отнесе към тях, само времето ще покаже.