Единен европейски орган трябва да следи за качеството на храните. За това ще настоява омбудсманът Мая Манолова пред президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Причината - двойният стандарт на продуктите в Източна и Западна Европа. По думите на омбудсмана, в Европа започват мащабни изследвания, които да установят дали има подвеждаща реклама и разлика в съставките на храните, съобщиха от БиТиВи.

Омбудсманът: Трябва нова директива за еднакво качеството на храните в ЕС

Скорошно изследване показа, че натурален сок у нас се продава с близо 150% по-висока цена, отколкото същия сок в Германия. А бебешко пюре, предлагано в страната ни, съдържа с 26% повече олио от същото пюре, предлагано в Германия или Австрия. Съществени разлики в цената и състава има и при шоколадовите десерти и газираните напитки.  

„Става въпрос за могъщ бизнес – огромни компании, които реализират колосални печалби. Това са пазарите в Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Хърватска, България, Румъния и Гърция. Участваха четиримата лидери на Вишеградската четворка. Представителите на засегнатите страни се обединихме около това, че няма да се откажем до окончателното разрешаване на проблема с измамите с храни и двойните стандарти. Премиерът на Унгария нарече това „хранителен геноцид”, заяви омбудсманът Мая Манолова.

Тя даде пример с Унгария, където 70% от храните са с различно и по-ниско качество, като шунката там е с 10% по-малко месо и три пъти повече сол.

„Сигурна съм, че едно изследване в България, ще покаже същите или подобни резултати. Има много сериозна заявка от президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер проблемът да се реши. Аз лично предложих промяна в европейското законодателство. От бизнеса обявиха, че включването на подсладители вместо захар в продуктите, било полезно, защото почти всички граждани били на диета”, каза още Манолова.

По думите й сега започват мащабни изследвания в Европа, които да установят дали има подвеждаща реклама, както и дали има разлика в съставките на продуктите. Омбудсманът даде решение на проблема: съдържанието да не е вредно за здравето и на етикета коректно да са описани съставките.

„Според мен контролът трябва да се осъществява от единен европейски орган. Настоявам за европейска гражданска инициатива с 1 милион подписа, които да накарат Европейската комисия да започне промяна в законодателството”, коментира омбудсманът.