Към 2035 г. НАСА има намерение да осъществи първата експедиция на Марс. Съгласно плановете на канадско-американския инженер Илон Мъск колонизирането на червената планета ще бъде възможно след 40 години, пише aggeek.net.

Ферма в пустинята произвежда 11 литра мляко в секунда

Един от най-важните проблеми пред заселниците ще бъде въпросът за храната. Постоянно да се доставят хранителни продукти от Земята ще бъде доста скъпо удоволствие, тъй като космическите кораби са ограничени като товароносимост. Храна под формата само на полуфабрикати надали ще привлече колонизатори.

Поради това е необходимо да бъде създадена марсианска ферма, в която може да се отглеждат растения.

Във филма „Марсианецът“ тази тема ни бе поднесена хумористично. В наши дни обаче реални инженери от университета в Централна Флорида разработват оранжерии за Марс, който наподобяват вертикалната ферма.

Източник: youtube.com

Най-важното при създаването на ферма – да се вземат предвид особеностите на марсианската екология

Засега инженерите от университета в Централна Флорида не са построили самата сграда, която ще се използва на Марс. Те са провели изследване и са създали концепция, според която това съоръжение може да бъде построено в бъдеще.

По този начин тази изследователска разработка може да се използва като методология за строителството на марсианска ферма.

В самото начало ще бъде създадена външната обвивка. Тя ще издържа на марсианската радиация. Най-оптималният вариант е сгъваем вид конструкция, която може автоматично да се трансформира в готово помещение.

Подобна идея наподобява мобилните оранжерии на словенската компания Duol.

Оранжерията ще разполага с мощен източник на изкуствена светлина, тъй като Марс получава 2 пъти по-малко слънчеви лъчи в сравнение със Земята.

За да се развиват растенията в камерата, е необходима отделно мощност от 125 W / m². За допълнително осветяване на покрива на оранжерията ще има кръгъл прозорец от аерогел.

Марсианската ферма трябва да бъде подготвена за студени нощи. Камерите, в които се развиват растенията, трябва да разполагат с смеха за допълнителна топлоизолация и системи, които разсейват и задържат топлината.


Източник: pixabay.com

Т.е. необходимо е да се създаде среда с контролирана температура, на която марсианският климат няма да влияе. Освен температура, трябва да се контролира нивото на влажност и атмосферата.

В марсианската ферма ще може да се отглеждат около 25 вида растения

Изследователите са съставили примерен списък от храни, които са подходящи за отглеждане в този тип разработена оранжерия.

Сред тях са картофи, соя, зеле, лук, пшеница, ечемик, домати, ягоди и др. Това са претендентите за званието „марсиански култури“. Те са преминали процес на подбор, при който са показали, че могат да се развиват при температура 15-20 градуса и са устойчиви на студ.



Роботите – съвременните фермери

Съгласно препоръките, 16 култури трябва да бъдат доставени във вид на семена в опаковки.

Друг фактор, по който са били избрани тези растения, е, че те дават добра реколта, не са придирчиви и в тях се съдържат много въглехидрати и протеини. Освен това може да се отглеждат с помощта на автоматични системи.

Фермата ще бъде автономна – тя изключва потребността от човешка грижа в процеса на отглеждане и събиране на реколтата

Управлението и обслужването на фермата ще става с помощта на автоматизирани системи и датчици. Мониторингът също ще се осъществява автономно.

В случай на регистриране на проблем датчиците информират централната система на управление, а тя вече се опитва сама да го разреши.

Ако в протоколите на система не е налице оптимално решение, персоналът се информира. По този начин хората във фермата са преди всичко наблюдатели.

За развитието на растенията ще следи устройство, снабдено с датчици за измерване на температурата, влажността, скоростта на вятъра, интензивността на светлината и т.н.

По целия периметър на фермата ще има разположени датчици, които ще следят за поддържането на контролираната среда. За събирането на реколтата ще бъде използван манипулатор, разполагащ с телескопични ръце.

Извеждането на топлината и влагата ще се осъществява с помощта на тръба със студена вода. Фермата ще разполага още със система за оросяване – водата ще се разпръсква с помощта на система за вентилация.



Процесът на транспортиране на събраните храни в хранилище също е автоматизиран. Паралелно ще се осъществява анализ на плодовете – ще бъдат регистрирани повреди, болести и т.н.

Накрая реколтата попада в сортировъчен механизъм, който ще ги разпределя в различни опаковъчни агрегати. След това ще бъдат съхранени в камера, която представлява изкуствен хладилник.

Така описано, марсианската ферма изглежда доста технологична и построяването й е планирано далеч в бъдещето. Трябва да имате предвид обаче, че съвременните вертикални ферми имат сходни характеристики.