Спешено свикване на Консултативен съвет по животновъдство. За това настояват в писмо до министъра на земеделието от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). 

ОЛАФ разкри измами за милиони евро по проекти в България

От организацията искат да знаят какви пари от предвидените за актуализация на бюджета на министерството ще бъдат заделени за животновъдство

“Причината е, че още от края на февруари очакваме съдействие от държавата за компенсиране на високите цени на фуражите за полугодието. Видяхте това как се проточи във времето, нямаше подобна помощ, въпреки уверенията на финансовия министър, че такава помощ може да бъде приложена. 
В крайна сметка се оказа, че тя няма как да бъде нотифицирана. Животновъдите стиснаха зъби, но вече трябва да знаем как ще бъдем компенсирани за изминалите 6 месеца за високите цени и за следващите 6 месеца”, каза за Агри.БГ съпредседателят на асоциацията Симеон Караколев. 

Той каза, че в момента се работи и следващата седмица НОКА ще има готова собствена  технологична карта с параметри, относно ценовите диапазони, за да имат яснота и за каква ставка минимум ще стане въпрос. 

Симеон Караколев: Дадохме достатъчен толеранс с оглед на ситуацията в страната, но масово животновъдите изнемогват. Ако не се вземат адекватните мерки - това ще рече правилна помощ в правилно време, обричаме България да се лиши от хиляди животновъди. 

По думите му разпределението на парите става на база на потребности, изработени на технологични карти, пазарна конюнктура и т.н. 

“Заедно с това трябва да сме наясно с целия инструментариум, които би могъл да бъде приложен сега и евентуално какво ние можем да направим. 
Когато водихме тези разговори и имахме уверението от финансовото министерство за между 100 и 120 млн. лв., цената на фуражното зърно беше между 500 и 550 лв./тон, в момента е 800 лв./ тон. 

Нашите прогнози са, че след 3 месеца, ще стигне, а и че ще надхвърли 1000 лв./тон”, обясни Караколев.  

Той допълни, че искрено се надява управляващите да имат поглед в бъдещето и да предвиждат какво може да се случи.

“Защото ако ние изчисляваме тези помощи на база 500 лв./тон, а септември се очаква да цената на фуражното зърно да е 1000 лв. - няма да е адекватно”, посочи Караколев и обясни, че за него е важно и друго. 

“Искаме да знаем държавата какво оставя като възможност за допълнително подпомагане, ако това се случи. 

Ако има нова актуализация тогава, това може да се случи ако има Народно събрание, а с оглед на ситуацията от сряда (бел. ред. - Оттеглянето на “Има такъв народ” от управляващата коалиция), ние сме сериозно притеснени, че може да не се стигне и до приемане и на сегашната актуализация. 
Заформя се едно мнозинство в народното събрание, което може да отхвърли всички предложения на кабинета. И ние ставаме заложници на тази ситуация”, посочи съпредседателят на НОКА. 

Проектът за закона за актуализацията на бюджета беше приет в сряда от правителството. 168,7 млн. лв. са предвидени да отидат по бюджета на Министерството на земеделието, като преди ведомството да може да разполага с тези пари, законопроектът трябва да бъде гласуван в Народното събрание.  

Двете направления са, по които ще се разпределят евентуално парите, както Агри.БГ вече писа, са по Временната рамка за мерки за държавна помощ при подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна и по линия на съществуващите държавни помощи за хуманно отношение към свине и птици. 

150 млн. лв. са предвидени по Временната рамка като парите ще се разпределят между т нар. Чувствителни сектори - овощарство, оранжерийно производство, зеленчуци, говедовъдство, овцевъдство, а останалите 18,7 млн. лв. Ще се предоставят за хуманното отношение към животните. Това засяга птици и свине - индустриално отглеждане. Това потвърди и министърът на земеделието Иван Иванов в сряда. 

Не е ясно дали съотношението при разпределението на тези 150 млн. лв., за които и от НОКА питат, ще бъде същото както беше съотношението между секторите за Ковид помощта

  - Едри и дребни преживни животни, пчелни семейства – 79 000 000 лв.;
  - Плодове и зеленчуци, маслодайна роза и ориз – 64 500 000 лв.

Това предстои да се изясни. 

От НОКА искат на Консилтативния съвет по Животновъдство да се обсъди и законът за браншовите организации или по-скоро въпроса къде е той, а също така пенсионната реформа за животновъдите и промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.