След одобрението на Стратегическия план на България от 1 Януари 2023 г. започва прилагането на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) у нас. Един от основните моменти в нея е свързан със стандартите за добро земеделско и екологично състояние на земята (ДЗЕС). 

Всичко за Кампания 2023 

През 2023 г. ще продължим подпомагането по т.нар базово плащане. Това не е по-различно от СЕПП, който познавате и в момента. Разликата е, че за да получите подпомагане по базовото плащане, трябва да изпълнявате стандартите за добро земеделско и екологично състояние на земята и законоустановените изисквания за управление, които до момента бяха прилагани като част от изискванията по кръстосаното съответствие.

В случай че не може да изпълните някои от тези стандарти, подпомагането, свързано с базовото плащане, ще бъде намалено по съответна методика заради вашето неизпълнение

Какви са разликите в някои от ДЗЕС от заложените в българския Стратегически план и на страни от Европейския съюз разясни зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов. Това стана по време на форум “Фермата: Агроиновации и тенденции“  - част от деловата програма на международната специализирана изложба за селско стопанство АГРА 2023. 

Разгледайте презентацията