За следващите пет години са предвидени 158 716 488  евро за Стартова помощ за установяване на млади земеделски стопани в селското стопанство (подмярка 6.1) и 70 540 660 евро за Подпомагане на много малки земеделски стопанства (подмярка 6.3). 

Всичко за Кампания 2023

За младите фермери 

 

Подкрепата е в размер на 30 000 евро за едно земеделско стопанство. Отпуска се под формата на безвъзмездна финансова помощ и се изплаща на два етапа:

• 15 000 евро: след одобрение на проектното предложение;
• 15 000 евро: след установяване на правилното изпълнение на бизнес плана.

Подпомагат се земеделски стопани, които отговарят на следните изисквания:

•    възраст от 18 до 40 години към датата на подаване на искането за подпомагане;
•    да са еднолични собственици на земеделското стопанство;
•    да имат професионални умения и познания за извършване на селскостопански и свързани със селското стопанство дейности;
•    икономическият размер на стопанствата да е от над 8 000 до 20 000 евро СПО включително;
•    бизнес планът да е с период за изпълнение до 36 месеца.

С изпълнението на бизнес плана трябва да се осигури увеличение на икономическия размер на стопанството с най-малко 4000 евро СПО. Ферми с пчелни семейства, едри или дребни преживни животни за мляко или месо, трябва увеличат икономическия си размер с най-малко 2500 евро СПО.

С изпълнението на бизнес плана трябва да се осигури въвеждане в експлоатация на машини, или съоръжения, или оборудване, или извършване на строително-монтажни работи, или земеделска земя, свързани с дейността на земеделското стопанство, на стойност не по-малка от 35% от размера на полученото първо плащане

За малките стопанства

 

Подпомагането е 20 000 евро за едно земеделско стопанство, които се изплащат еднократно за периода на изпълнение на бизнес плана. Допустими кандидати са регистрирани производители с икономически размер на стопанствата в границите от 3 000 до 8 000 евро СПО включително.

С изпълнението на бизнес плана трябва да се осигури увеличение на икономическия размер на стопанството с най-малко 3 000 евро СПО. За стопанства с пчелни семейства и/или едри или дребни преживни животни за мляко или месо, с бизнес плана трябва да се осигури увеличение на икономическия размер с най-малко 2 000 евро СПО.

Допустими са инвестиции в машини, или съоръжения, или оборудване, или строително-монтажни работи, или земеделска земя, свързани с дейността на земеделското стопанство, на стойност не по-малка от 35% от размера на полученото първо плащане.

Земеделските стопани, за които е приложимо, трябва да отговарят на изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg