За да може пакетът от кризисни мерки за подпомагане на лозаро-винарския сектор, въведен през 2020 г., да продължи своето действие и през 2022 г., Министерството на земеделието предлага Проект за изменения и допълнения на Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. Вижте какво е заложено в него.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Запазва се на увеличения размер на подпомагането по мерките от програмата и през 2022 г. по следния начин: по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ помощта е 90% (вместо 75%) от направените допустими разходи; по мерки, „Инвестиции в предприятия“ и „Събиране на реколтата на зелено“ помощта е 70% (вместо 50%). 

За мерките „Популяризиране в трети държави“ и „Информиране в държавите членки“ помощта от Европейския съюз (ЕС) също е увеличена на 70% (вместо 50%), но в случай че бенефициер отговаря на критериите и за държавна помощ, крайният размер на помощта остава 80%, се уточнява в мотивите за измененията. Този размер на подпомагане ще се отнася за кандидати, сключили през финансова 2022 г. договор за предоставяне на финансова помощ по мерките от програмата.

По мярка „Застраховане на реколтата“ подпомагането се увеличава на 80% от разходите за застрахователни премии за всички видове рискове. Този размер на подпомагането от ЕС се прилага за периода от 16 октомври 2021 г. до 15 октомври 2023 г.;

Прилагане на мярка „Събиране на реколтата на зелено“ по облекчени правила и през 2022 г., залагат още от ведомството

За плавен преход към новия Стратегически план са предвидени разпоредби в съответствие с приложимото европейско законодателство, които да осигурят ясни правила по отношение на сроковете за договаряне, изпълнение и изплащане на помощта. Тези условия ще важат основно за мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ и мярка „Инвестиции в предприятия“, по които договорите за подпомагане по реда на настоящата програма следва да бъдат сключени до 31 декември 2022 г. (това изискване важи и за договорите по всички други мерки), а изпълнението на дейностите може да продължи най-късно до 15 октомври 2025 г. 

По тези две мерки обаче, одобрените лозари е нужно да изпълнят такава част от договорените дейности, която съответства на поне 30% от общата одобрена за финансиране сума до 15 октомври 2023 г. В този срок въпросният размер от общото подпомагане следва да бъде и изплатен на бенефициерите. 

В проекта е предвидено и условие за заявителите по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ и мярка „Инвестиции в предприятия“ през 2022 и 2023 г., които заявяват авансово плащане, същото да бъде посочено в заявлението за предоставяне на финансово подпомагане, както и в заявлението за предоставяне на авансово плащане. В противен случай (ако е посочен различен размер) заявлението за предоставяне на авансово плащане ще бъде отказано, а договорът прекратен.

Предвидено е изменение и на изискването кои две години да се взимат предвид при изчисление на средния доход при обезщетение за загуба на доход.

Заложени са промени на изискването за продължителността на договора за наем на площите с лозови насаждения по мярка „Събиране на реколтата на зелено“. 

Проектонаредбата е публикувана за обществено обсъждане до 23.02.2022 г.