Групите и организациите на производители ще бъдат допустими бенефициенти по извънредната кризисна, която ще стартира през месец Януари 2023 г. Това съобщи Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България за Агри.БГ.

Дали пак гъските няма да изядат парите за субсидии?

Асоциация на овощарите, Съюз на дунавските овощари и Добруджански овощарски съюз се срещнаха със земеделското министерство тази седмица, за да обсъдят необходимостта и възможностите за подпомагане на групи и организации на производители.

“През изминалите две години те не бяха допустими за никаква финансова помощ, а разходите на тези предприятия се увеличиха много през изминалите две години. Тук говорим както за електрическа енергия, логистика и транспорт, така също и разходи за опаковки, заплати , осигуровки и т.н”, обясни Гроздева.

По думите й тези предприятия срещат трудности и по отношение на реализация на продукцията, тъй като и тази година пазарът е изключително свит. 

“В същото време конкуренцията на вносните плодове е голяма. Борбата за пазари е тема не само у нас, но и в другите европейски, а и не само, страни. Не на последно място - в контекста на амбициите на България да постига по-добро ниво на сдружаване от сегашното, такова подпомагане на групите и организации на производители, е необходимо”, категорична е Гроздева.

На база на тези доводи, трите организации са получили уверението на Министерство на земеделието затова, че групите и организации на производители ще бъдат включени в обхвата на предстояща мярка 22.2, която ще стартира през месец Януари 2023 г. Условията на временната мярка заради руското нашествие в Украйна предстоят да се разработят.

“Трябва да има стратегическо мислене и системни действия, защото сдружаването се случва много трудно у нас. А след като е регистрирана една организация, трудностите продължават”, заключи Живка Гроздева.