Кристина и Миха Дежман са фермерско семейство, което след години изследвания е стигнало до извода, че регенеративното земеделие е земеделието на бъдещето. То е всичко, към което се стремят и в което вярват. Дежман живеят на село заедно с двете си деца и имат щастието да се издържат с труда си, активно работят в името на силната местната общност в Словения и в подкрепа на природата чрез регенериране на почвата, научаваме от Kmetcki Glas. 

Д-р Кристин Джоунс: Микоризните гъби са едновременно магистралата и интернета на почвата

Във фермата на Дежман почвата не се копае. Тя се подхранва и се създават условия, за да се произвеждат висококачествени сезонни зеленчуци, които изхранват семейството от края на април до края на октомври.

Лехите на Кристина и Миха са покрити с компост, създаден от техните пилета през зимата. С него задържат водата в почвата, наторяват и поддържат живи микроорганизмите. Това допринася за разнообразието на живота в самата почва и качеството на зеленчуците. 

Нашата градина е добре обмислена система, която работи, отбелязва семейството. 

Земеделие, подкрепено от местната общност

Кристина и Миха обичат минималистичния начин на живот с акцент върху устойчивостта. Те не се стремят към печеленето на много пари, но последните са от съществено значение за оцеляването. Семейството има и отговорност - отглежда две деца. За да натрупа желания опит, то преминава двумесечно обучение при Ричард Пъркинс от Швеция - бащата на регенеративното земеделие.

Днес можем да научим много за регенеративното земеделие и от словенските производители - Тилно Прапротник от органичната ферма Vegerila, допълва двойката. 

Зеленчуковата градина на Дежман в момента е най-трудното им начинание. По думите им, в нея се изисква повече работа, както и повече усилия за продажба на зеленчуците. 

Кокошките и яйцата буквално се продават сами, отбелязват те. 

От известно време семейството предлага предварителна продажба на продукция. В началото идеята е била чужда на хората, тъй като не са знаели за какво дават парите си. Дежман доставят кашони с храна по домовете на хората, създали са различни абонаменти за удобство на клиентите - за три и шест месеца или за цяла година. 

В повечето случаи първоначално клиентите се абонират за три месеца, но след това обикновено удължават абонамента до цяла година. Опитваме се да ги доближим до сезонността, за да могат да опитат зеленчуците, които природата предлага в даден момент, защото и организмът ни има нужда от тях, казват Кристина и Миха. 

Благодарение на редовните купувачи и абонаментите фермата е по-стабилна икономически. Всяка година се организира и ден на отворените врати, което допълнително гради връзка между клиент и производител. 

Човек носи в себе си спомена за вкуса на хубавата храна. По-възрастните клиенти казват, че нашите яйца са точно като тези от тяхната младост. Нашите клиенти варират от най-взискателните готвачи от реномирани ресторанти до най-простите хора и абсолютно всеки разпознава автентичния вкус на нашата храна, казва Миха. 

Като част от регенеративното земеделие, което практикуват, фермерското семейство залага на подвижно пасище за своите кокошки

Имаме 320 кокошки, като пилетата са по-малко и се отглеждат 70 дни. Те получават изчислено количество фураж, три пъти на ден, с налична паша между тях. Пилетата се претеглят ежедневно и се следи за растеж, а пасището се премества върху прясна трева. Освен прясна паша се хранят и няколко пъти на ден със зърно и фуражна смеска за пилета, споделят фермерите. 

Пилетата са по-здрави, защото се хранят разнообразно и се движат, което е добре и от гледна точка на икономиката на фермата. Те вземат 50 до 60% от храната си от природата, допълва Кристина. 

Тази година във фермата ще бъде открита и домашна кланица. Активно се развива и друго начинание - отглеждането на микрорастения. 
 Вижте още:

Розово масло като алтернатива на химичните пестициди

От опит: Пшеница, която няма нужда от фунгициди. Научна фантастика ли е това?

Как да прилагате регенеративно земеделие? Има кой да ви научи