Несъмнено 2020 г. ще остане в историята с пандемията COVID-19 и последвалия безпрецедентен световен икономически колапс. За земеделието в много страни, включително и нашата, трябва да добавим още един лимитиращ фактор – неблагоприятните климатични условия.

Пазарът за зърно в твоите ръце

Съсловието отправя апел към държавата за съдействие, но докато се очакват действия в тази посока, онлайн платформата Агринайзър предлага решение, а именно как правилната реализация на зърното да компенсира негативите в добива.

Платформата стартира миналата година, за да помага на производители и купувачи на зърно да реализират сделки максимално ефективно. Продавачите предлагат своите зърнени, маслодайни, бобови и фуражни култури онлайн на потенциално неограничен брой купувачи. Купувачите, от своя страна, получават директна връзка с производители, които пък могат да предложат продукцията, която търсят. 

Двете страни преговарят директно един с друг първоначално в анонимна среда, докато постигнат взаимно изгодна цена и могат да сключват сделки, без да дължат комисиони.

През месец август Агринайзър пусна нови пакетни услуги и функционалности, изцяло съобразени с нуждите на бранша и базирайки се на обратната връзка от своите потребители. 

Пазарен обзор 

Достъпът до прозрачна информация и реални данни от зърнените пазари обикновено е ограничен, скъп и тромав процес. В същото време филтрирането на „плявата“ от истинската пазарна картина е трудно, което пречи на производители и купувачи правилно да управляват реализацията на своите сделки. 

Пазарният обзор, който експертите в Агринайзър подготвят всяка седмица, се базира на 100% реална информация. Екипът прави подробен анализ на офертите и очакванията на пазара, преговорите между потребителите и сключените сделки във всеки конкретен регион на страната.

„Искаме производителите да вземат правилните решения, когато продават своята продукция. Ние показваме реалните диапазони, при които се сключват сделки, за да дадем ясна визия за движението на цените на продукцията, така че да няма твърде завишени или занижени очаквания“, споделя Кристиан Иванов, основател на Агринайзър.

Освен случващото се в България пазарният обзор разглежда и глобалната картина – резултати от търгове, импорт, експорт, прогнози и анализи, добиви, жътва и актуални новини. Друга част от него обобщава световните борси, давайки информация за фючърсни контракти в САЩ и Европа, както и информация за страните от Черноморския басейн. 

Проведената вътрешна анкета сред потребители на платформата показва, че 83% от тях са сключили успешни сделки след реално позициониране на тяхната оферта, съобразена с информацията за конкретния регион.

Съдействие при транспорт

При физическата търговия със зърно транспортът е ключов елемент, който влияе върху крайната цена. Агринайзър дава възможност на всеки потребител, сключил сделка през платформата, да оптимизира своите логистични нужди. 

Компанията работи в сътрудничество с утвърдени фирми за транспорт у нас и в чужбина и съдейства на клиентите си да изберат най-качествената, бърза и атрактивна услуга. 

„Повече продавачи и купувачи на едно място – по-голям потенциал за по-добра сделка. Следваме същата логика и при транспорта. Помагаме на нашите потребители да намалят разходите си за доставки, като им предлагаме повече избор“, добави Кристиан. 

Личен Агринайзър консултант

Зърнопроизводителите имат безкрайно много роли и отговорности, една от които е да продават своята продукция. Много от тях обаче не разполагат с достоверна информация или пък очакванията им драстично се разминават с тези на купувачите, което ги поставя в неизгодна позиция.

„В Агринайзър вярваме, че да познаваш пазара, на който оперираш, и основните фактори, които му влияят, е изключително важно, за да продаваш успешно. Нашата цел е да помагаме на потребителите ни да имат достъп до такава информация и да вземат правилните решения във всеки един момент“, коментират специалистите в компанията. 

Платформата предлага личен Агринайзър консултант, с който търгуващите могат да обсъждат стратегията си за покупка или продажба на зърно. „Вече не ми се налага да звъня по телефона всеки път, когато искам да направя сделка – споделя производител от Североизточна България. – Тук мога лесно да получа информация за цените и да бъда конкурентен, когато преговарям“.

Услугата е част от пакета Агринайзър Експерт, който включва още няколко практични функционалности. 

Брокер, който води преговори от твое име

Платформата предлага допълнителна добавена стойност за всеки, който не разполага с време за пред компютър или телефон, но иска да вземе максимума от пазара. Агринайзър предоставя експерт от екипа на компанията, който се грижи за управлението на офертите и воденето на преговори от името на клиента, по предварително зададени от него параметри – цена, количество, доставка, плащане и други.

„Целта ни е да оптимизираме всяка една възможност за реализиране на сделки между продавачи и купувачи в платформата. Ние не купуваме и не продаваме зърно, а само улесняваме преговорите между двете страни. На практика изпълняваме ролята на брокер, без да взимаме комисиони за това“, обясни Иванов. 

Ексклузивно промотиране на оферти

Агринайзър предлага на своите абонати и по-голяма видимост чрез ексклузивно промотиране на офертите им в дигиталните канали на платформата. Особено положителен резултат се наблюдава при оферти на продавачи, които предоставят информация за качеството на зърното, което продават, както и при купувачи, които посочват своите изисквания за това.

Всички споменати услуги са достъпни по всяко време, събрани в пакетни абонаментни планове. Сега потребителите могат да заявят своя план с -40% отстъпка за целия срок на абонамента.

Добавянето на тези услуги е още една крачка към мисията на Агринайзър. Достъпът до повече продавачи и купувачи на едно място и възможността да се договарят сделки без комисиони до постигане на възможно най-добра цена в комбинация с новите функционалности са част от плана на платформата да предостави цялостно решение при търговията със зърно. Скоро компанията планира да пусне услугата си и на съседни пазари (Румъния и Гърция), което ще отключи нови хоризонти за нейните потребители.

Повече информация за Агринайзър ще намерите на agriniser.com, 0877 729 218, 0877 463 747 и [email protected]