Соларните паркове с разнообразна конструкция набират популярност в цял свят. Те позволяват да се събира реколта, да се доставя "зелена енергия" на домакинствата и да се развива местната икономика, съобщава landbrugsavisen.dk.

Как се събират две реколти със слънчева енергия

Неотдавна посетих новия парк за слънчева енергия Harre Solarpark, разположен недалеч от Скиве. Той е построен върху земя, взета под аренда от местен фермер и е свързан с компанията European Energy. Сега паркът осигурява зелена електроенергия на близо 14 000 датски семейства в района, пише журналистката Мерете Хаттесен.

Инсталацията изглежда впечатляващо и се състои основно от соларни панели тип тракери, при които панелите са подвижни и автоматично следват движението на слънцето по небето, за да се оптимизира производството на слънчева енергия. Това означава, че стените на соларните елементи може да бъдат хоризонтални, вертикални и наклонени - което позволява да се отглеждат земеделски култури между дългите редове соларни панели.

В соларния парк може да се отглеждат всякакви култури - от пшеница до ягоди, а ако се постави покрив, ще се образува огромна оранжерия. Точно това възнамерява да направи Кнуд Ерик Андерсен, основателят на компанията European Energy.

През есента на тази година компанията е пристъпила към строителството на комбинирана фотоелектрическа система и оранжерия на полето в сътрудничество с градински център, който е заинтересован от проекта.

Първоначално ще построим обект с размери 100 х 150 метра, което ще бъде покрит 40-45% със соларни батерии. Останалото ще бъде стъкло. Това е първият прототип. Ако бъде сполучлив, планът е обектът да се разшири до 4 ха. Така ще се получат 4 ха покрита земя с 5-метров покрив от редуващи се соларни панели и стъкло, казва Андерсен.

Според него съоръжението не само създава доходи, но и повече работни места, сравнено с обичайните соларни паркове. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Земеделието не е апетитно за търсещите работа

Какво планират Дания, Естония, Кипър за земеделието си?

Мост "Ефект на пеперудата" защитава пчелите