Обезлюдяването на селата не е само проблем в България. Той е познат на цяла Европа. Една от страните, от които ще почерпим опит в следващите редове, е Унгария. Наскоро там на международна конференция с висши служители от единадесет държави, организирана от словенското министерство на земеделието, храните и горите, бе обсъдена темата за положението на жените в селските райони. На събитието бяха представени редица държави от Западните Балкани, наред с Франция, Германия и Австрия, информира Agrarszektor.hu.

Как една французойка върна живота в селските райони

Дзолт Фелдман, държавен секретар по земеделие и развитие на селските райони на Министерството на земеделието, заяви по време на конференцията, че местните семейни ферми, които включват мъжки и женски членове на семейството, деца, баби и дядовци, са подпомогнати в Унгария чрез нова правна уредба и свързана с нея данъчна реформа. Той обясни, че това отваря нови възможности за засилване на ролята на жените в селското стопанство в контекста на традиционния характер и трудността на селскостопанската работа. Към това трябва да се добави и сериозна инвестиционна програма, която тласка напред модернизирането на селата, разпространението на нови технологии за автоматизация и дигитализацията.

Държавният секретар подчерта, че унгарското правителство е стартирало специална програма за развитие на инфраструктурата и обществените услуги на унгарските села, която ще подобри значително условията на живот на хората, живеещи в малки населени места и ще направи живота там по-привлекателен за младите хора чрез разкриването на детски градини и лекарски кабинети.

В края на събитието участващите държави приеха съвместно изявление, изразяващо ангажимента си за развитието на техните селски райони, като същевременно се подобри положението на жените в селските райони.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg