В периода между средата на март и средата на април 2021 г. в региона Емилия-Романя, Италия, температурите бяха по-ниски от обичайното в продължение на 20 дни. Това не се бе случвало от десетилетия и много овощни градини бяха съсипани, с изключение на нашите, казва италианският производител Масимо Фиорентини, информира FreshPlaza.

Из живота на един малък овощар

През 2003 г. стопанството му купува специални вентилатори. През следващите години при различни обстоятелства те му помагат да спаси насажденията.

Тази година ни предпази от тотален крах, признава Фиорентини.

По време на сланите нашите вентилатори работеха по 8-10 часа без прекъсване всяка вечер. Те успешно повишиха температурата от -4 градуса до 0,5 градуса. Отоплявахме терен от над 8 хектара с дръвчета с праскови и киви. Използваме 3,5 тона дизел, който ни струва около 4 900 евро. Това ни спести около 200 000 евро, споделя земеделецът.

Тази година в Италия много ферми напълно загубиха своята реколта. Не и стопанството на Фиорентини, който с помощта на антизамръзващата система успява да защити овошките си.

Как работят вентилаторите срещу слани?

Зоната, която може да защити един вентилатор, е във формата на яйце и е ориентирана спрямо посоката и интензивността на нощния бриз. Принципно, около ⅔ от защитената зона е ориентирана спрямо посоката на вятъра, а ⅓ - срещу нея. Вентилаторът е най-ефикасен на разстояние 20 метра. Той смесва топлите въздушни маси, които се формират на 14-15 метра над земята, със студения въздух около дърветата.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Овощарите броят щетите преди сезона на застраховките

Зимата не иска да си тръгне от Искърското дефиле

Градушка помля две села в Монтанско