През последните 20 години производството на свинско месо в Румъния се промени, но не в положителна насока, пише pigprogress.net.
 

Свинското месо е най-консумираното месо в Румъния, като допринася за над половината от годишната консумация на този продукт  на глава от населението в страната. Според последните данни австрийците консумират най-голямо количество свинско месо в Европа - 56,4 кг на глава, следвано от чехите - 45,6 кг.

Румъния е дом за над 4,7 млн. прасета, от които 361,200 са свине-майки, според данни от 2016 г. Общият брой на свинете през тази година е намалял с малко над 4,4% или 219 200 броя, а развъждането си свива с 3,6% до 13 400 броя. 
 
От Асоциацията на румънските производители на свинско месо (APCPR) казват, че страната е е задушена от вноса на евтино свинско месо от Европа, което принуждава местните производители да продават под себестойността. Нарастващите разходи за фуражи поставят много от производители извън бизнеса.
 
Поради ембаргото за търговия с Русия на румънските пазари се появи много евтино свинско месо. През 2014 г. вносът се е увеличил с 9,5% спрямо 2013 г., а от 2015 г. до 2016 г. вносът на свинско месо е нараснал с 46 000 тона. Тази година Румъния харчи около 343.6 млн. евро за импорт на продукта. От 2015 до 2016 свиневъдният сектор регистрира загуба от 75,8 млн. евро.