“Шафранът от Сан Джиминяно” е един от малко сертифицираните производства в Италия. Той е със защитено наименование за произход в Италия и се произвежда от едва три компании в тосканския град, известен преди всичко с бялото вино Vernaccia и красивата си природа, пише Ape Time Magazine. 

Съвет: Стартирайте бизнеса си с климатизирани български шафранови луковици

Известен като един от най-мощните антиоксиданти, които човекът познава, шафранът е богат на витамин А и витамин Е, а ароматът му се долавя от метри разстояние. Традицията на производство на ценната подправка в Сан Джиминяно е специфична, което й отрежда специално място. Тя е преплетена с историята на града. 

Шафранът е играл водеща роля в икономиката на града. През 1228 г. например общината, натрупала сериозни дългове, успява да ги изплати не с пари, а с подправката. Около 50 години по-късно, през 1276 г., точно както за виното Vernaccia, за шафрана е въведено експортно мито, научаваме от официалния уебсайт на града. 

Традиционният начин на производство на шафран е изтощителен и сложен. Подправката се получава от от близалцата на Crocus sativus, чиито луковици трябва да се пресаждат всяка година, за да се осигури най-добра реколта през ноември, когато настъпва цъфтеж. Беритбата е ръчна и ежедневна. Трае около 15 дни, когато растенията цъфтят.  

Цветът трябва да се откъсне преди да се отвори, за да не го компрометира влагата, след това всеки цвят трябва да се накъса и да се запазят само близалцата, изсушени във фурна на 40 градуса. Тази стъпка е последвана от химически анализи, които трябва да удостоверят съответствието с параметрите, установени за шафрана (горчиви характеристики, шафранал и кроцин, който му придава цвета).

От само себе си се разбира, че при тази сложна процедура оскъпява много шафрана. За да се получи килограм от подправката, трябва да се съберат около 150 000 цвята. Само 0,2 грама на свой ред са достатъчни, за да направят ризото за четирима с божествен аромат и вкус!



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Гардения вместо шафран: Европол засече 27 000 тона фалшива храна

Стъпка по стъпка към плодовия рай на една семейна биоферма

Дамите в селското стопанство: Ивайла Ушева