През 2021 г. Примож, Гашпер и техните родители – Полона и Янез Фощ – решават да започнат да отглеждат гъби. От идеята до първата продажба на гъби минават около две години. Подготовката отнема доста време, но е вълнуваща. Резултатите сега - производство от 200 кг гъби всеки месец, заслужават похвала, научаваме от словенския сайт Agrobiznis Finance.
Хляб от лупина - новият хит на пазара
През двете години подготовка семейството само изработва голяма част от оборудването. Освен това експериментира с различни рецепти за субстрата. Така открива коя е най-подходящата.
Гъбите се отглеждат в два контейнера – единият, по-малък, служи като лаборатория с инкубационно помещение, а другият – по-голям, е предназначен за култивиране. В момента Примож, Гашлер, Полона и Янез подготвят и трети, още по-голям контейнер, с който планират да удвоят производството.
Във фермата за гъби Pohorje в момента се произвеждат по 200 кг гъби на месец. Съвсем скоро обаче производството ще се увеличи до 400-500 кг. Основно се отглеждат четири вида гъби - кралска стрида, шийтаке, брадата гъба (Херициум Еринацеус) и букова кладница.
Гъбите шийтаке растат най-дълго време. Целият производствен процес отнема около два месеца. Протича в четири фази, като всяка фаза продължава приблизително 14 дни, описва процеса Клементина Плоч, партньорката на Гашпер, която в момента е единственият служител във фермата за гъби.
По време на Седмицата на ресторантите, която се проведе от 21 до 30 март в Словения, няколко ресторантьори добавят кралска стрида към менютата си.
За да направим всяка чиния еднаква, искахме да имаме кралски стриди с еднаква дължина, което е доста предизвикателство за нас, казва Плоч.
Усилието за постигането на тази цел е голямо, но семейството е щастливо, че е част от сътворяването на модерна гастрономия с гъби.
Семейството постоянно предлага четирите вида гъби, които се смятат за лечебни. Обожава да яде бургери с пържена кралска стрида. Редовно готви манатарки, гъбена супа и ризото, гъби с яйца и т.н.
Най-скъпа е брадатата гъба, която на пазара струва 23 евро за килограм, а най-евтина е буковата кладница - 13 евро за килограм. Гъбите шийтаке и кралските стриди вървят по 18 евро за килограм.
В бъдеще семейството планира да отглежда и зеленчуци. То е привърженик на кръговото управление на ресурсите, така че вече знае как ще използва въглеродния диоксид, отделен при растежа на гъбите.
Бихме го използвали за отглеждане на зеленчуци в контейнер, който ще бъде свързан с този, в който ще отглеждаме гъби. Това е дългосрочният план на семейство Фощ, който те ще изпълнят, когато останат достатъчно пари от продажбата на гъби, за да закупят допълнителен контейнер, казва Клементина Плоч.
Вижте още:
Как италианските лозари ще преборят климатичните промени
Гъбите, които са особено полезни за качеството на козето мляко
Кампания 2025: Как ще бъдат стимулирани стопаните да намалят пестицидите?

0 КОМЕНТАРА