„Фермерските пазари ми дадоха шанс да реализирам продукцията си. Хората ме разпознават, познават стоката ми и това ме радва“, споделя Снежанка Добрева. Вече четвърта година стопанката е част от изложенията на фермерски продукти в Добрич и Балчик, на които предлага яйца от пъдпъдъци. 

Агроиновации: Лиофилизация в производството на пъдпъдъчи яйца

При отглеждането на малките пилета има много предизвикателства. Най-голямото от тях е реализацията на яйчицата. Въпреки че това е единствената ферма за пъдпъдъци в Добричка област, Снежанка среща при продажбата им много трудности. „Имам нужда от пазар. Големите вериги смятат, че съм малък производител и не мога да осигурявам количества. Търся пазари, това ще бъде за мене голямо облекчение“, разказва стопанката. Още през 2009 г. Снежанка Добрева регистрира ферма за пъдпъдъци и сертифициран склад за яйца от тях. Стопанството, в което се отглеждат 1200 пернати, е разположено в добричкото село Дъбрава. 

В големите търговски обекти пъдпъдъчите яйца са предимно внос. Те се предлагат на двойно по-висока цена в сравнение с яйцата от единствената добруджанска ферма. Така на практика се стига до абсурд - пресни и произведени у нас по всички изисквани яйца от пъдпъдък не могат да се реализират „благодарение“ на внос от други държави.

В момента Снежанка Добрева има много продукция на склад. Разказва, че едно яйчице може да бъде съхранявано до 40 от деня на снасяне. Стопанката възлага големи надежди на фермерските изложения, особено в дните преди пролетните празници. Красивите и пъстри пъдпъдъчи яйца са особено ценени около Великден. Ползите от консумацията им са безспорни. Яйцата са без холестерол и това ги прави полезни при заболявания като диабет и хипертония. Снежанка споделя, че се търсят както за възрастни хора, така и за малки деца. Оказва се, че помагат и при астма.