Земеделски кооперации в община Добричка са оставени без вода, алармираха пред кметския екип на община Добричка потърпевши. „Кошмарът е пълен! Всеки един земеделски стопанин има водохранилище, в което събира вода, но водоподаването е два пъти в седмицата“, обясни Нели Стоянова, председател на ЗК „Възраждане“ в село Паскалево.

Динко Янев: Имаме голям проблем с напояването! Губим 500 лв/дка

„За последните 2 месеца, когато на нас ни трябва вода за извършване на определени мероприятия по полетата,  но няма, аз се виждам в чудо и всеки ден започвам с разговори с ВиК по всички инстанции“, допълва производителката.

Нели Стоянова уточнява, че кранчетата тръгват едва когато разговорите стигнат до кмета на общината Соня Георгиева. „Тогава имаме вода за 2 дни и до там. Това не е само проблем на кооперацията, в нашето землище има поне още трима стопани, които са на същия хал. По какъв начин можем да го решим този въпрос?“, пита още ръководителката н акооперацията.

Проблемът с безводието, на което са подложени земеделски стопанства в Добричка област, беше  изложен на среща с кметския екип на община Добричка. Оказва се, че според изискванията на закона производителите са с отделен водоизточник, независим от населеното място, в което се намират. Водата в равна Добруджа идва от голяма дълбочина и разпространяването й става чрез помпени станции.

Ощетените производители предполагат, че ВиК не пуска помпите, които да тласкат водата и да осигуряват нужното налягане, с цел икономия на ел.енергия. В същото време обаче те плащат високата цена от 3,50 лв./куб.м.  

Сагата с безводието в добруджанските села продължава с години.

„Проведени са стотици разговори с ВиК и няколко срещи. Сега отправих писмо до служебния премиер и до министъра на околната среда и водите, за да сигнализираме за пореден път за проблемите с  водоснабдяването в нашите села“, заяви Соня Георгиева. 

Заради слабото налягане, безводието по селата е ежедневие и води до абсурди: „За да пуснат водата към село Паскалево, това става от село Минково. Тогава обаче веднага спира в Росеново и Божурово“, поясни безумния казус Соня Георгиева. 

В момента заради сухи кранчета назряват протести в село Стожер. Община Добричка доставя до там ценната течност с водоноски, а за децата в детската градина се носи минерална вода. 
„Ситуацията е не само абсурдна, но и цинична. Кой може да накара ВиК да работи и да си свърши работата?“, продължават да питат ощетените потребители, сред които са както земеделски кооперации и стопани, така и жители на населените места.