Биологичното отглеждане на смокини е добър бизнес, който може да се развива успешно в редица райони на нашата страна.
 
 
Пенка Влахова от село Хотово край Сандански ще покаже някои от продуктите, произвеждани в нейното стопанство, утре – 15 август, по време на традиционния Фермерски фестивал пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в София.
 
Смокиновите насаждения на „ЕТ Райс Пенка Влахова“ са създадени през 2013-2014 г. Районът на Сандански е благодатен за развитие на редица овощни видове. Там е най-продължителното слънцегреене в България, което е благоприятно за отглеждането на качествени плодове.
 
По време на демонстрация от 12 часа ще имаме пресни смокини за дегустация, както и чай от смокинови листа. Посетителите ще могат да опитат и домашно приготвено сладко от зрели био смокини.
 
Снимка: bioferma.org
 
Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред МЗХГ. Традиционно на него се предлагат фермерски и занаятчийски храни от малки производители: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, цветя.
 
Проектът Фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ в партньорство с Район „Красно село“ и Сдружение „За Земята“, както и с финансовата подкрепа на Програма Европа – 2018 на Столична община.
 
Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на МЗХГ или по Закона за храните. Много от тях работят в районите от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина, като ползват подкрепа от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.