Отнемане на пчелните пити от кошерите

Преди отнемане на пчелните пити, излишни прегледи без причина не трябва да се правят, защото обезпокоените пчели нарушават летателната си дейност за няколко часа, а това се отразява на медосбора. Необходимо е пчеларят да следи как върви запълването на питите с мед в зависимост от притока на нектар. Необходимо е пчеларят внимателно, без да тревожи пчелите и по възможност без да използва пушек, да прегледа по 1-2 крайни и средни пити в магазините или корпусите.

По време на медосбора на пчелните семейства трябва да се осигури пълно спокойствие.

Питите може да се центрофугират, когато:

  • се установи, че питите са запълнени с мед и най-малко на 1/3 до 1/2 в горната им част са запечатани;
  • при навеждането им открития мед не капе.

Пълните пити трябва да се изваждат за центрофугиране следобед и привечер. Това се прави за да не се пречи на работата на пчелите през деня.

Пчелите трябва леко да се подпушат. След като се отдръпнат надолу, питите се изваждат една по една и пчелите се отстраняват, чрез внимателно тръскане и смитане. При големите пчелини, питите се освобождават за центрофугиране много бързо с помощта на отпъждащи пчелите средства – репеленти, въздушна струя и др.

Центрофугиране на меда трябва да се извършва в чиста, светла стая, чиито врата и прозорци могат да се затварят добре, така че да не влизат пчели. При подвижното пчеларство, медът може да се центрофугира в подвижна пчеларска барака, когато в момента има принос на нектар. Преди центрофугирането питите се разпечатват с пчеларска вилица или с остър пчеларски нож. С вилицата се отстраняват само капачетата на килийките, без да се поврежда самата пита. Когато са удебелени, питите се изравняват с ножа или вилицата наравно с широчината на летвичките на рамката. За да реже ножът добре, той трябва да бъде топъл. Затова той трябва да се потопява от време на време в съд с гореща вода. Много по-добре е да се работи с нож, който се загрява с пара, идваща по тръби от съд с вряща вода. Най-добре се работи с пчеларски електрически нож.

Питите се разпечатват над широк съд (тава), в който се събират восъчните отпечатки и медът се прецежда през гъста мрежа.

За удобство в работата при вадене на мед се използва специално устроен станок. В него се събират и се отцеждат восъчните отпечатки и се подреждат разпечатаните пити, докато се поставят в центрофугата за мед.

{youtube}b-gKingt9kQ{/youtube}

Ценрофугирането на меда се извършва с два вида центрофуги за мед – хордиални и радиални.

Хордиални центрофуги

Хордиална центрофугаЦентруфугите за вадене на мед са изработени от неръждясваща стомана или алуминий. Хордиалните центрофуги са пригодени за 2–3–4 плодникови или двойно количество магазини пити. Радиалните центрофуги се използват за центрофугирането на по-голям брой пити (10–50). Те имат висока производителност и намират приложение в по-големите пчелини. Пчелният мед се центрофугира най-лесно докато е топъл т.е. веднага след отнемане на питите от кошерите. В противен случай питите трябва да се затоплят.

Центрофугата трябва да се почисти, измие и подсуши добре. Тя трябва да се закрепи здраво на пода. Под крана на центрофугата се поставя гъста (двойна) цедка. Под нея се слага съдът за мед, който е добре да бъде емайлиран, калайдисан или пластмасов. От този съд центрофугираният мед се прелива в съдовете, където ще се трансформира и съхранява. Преди използването им съдовете се измиват добре и се подсушават. При нареждането в хордиалната центрофуга, питите се поставят така, че горните летвички на рамките да са обратно на посоката на въртенето на ротора. Това улеснява изпръскването на меда от килийките, защото те имат наклон нагоре. Питите трябва да се допират с цялата си площ до мрежата на въртящия се кош на центрофугата, защото в противен случай лесно може да се разкъсат поради центробежната сила, особено ако са новоизградени. За да бъде балансирана хордиалната центрофуга за мед добре, то срещуположните пити трябва да са еднакво тежки. Отначало въртенето трябва да бъде по-бавно. След като се изпръска по-голяма част от меда от външната страна на питите, те се обръщат. След като се изпръска медът напълно и от другата страна, въртенето на питите става още по-бързо. След това питите отново трябва да се обрънат в първоначалното си положение. Това се прави за да се изпръска напълно медът от първата страна.

Радиални центрофуги

Радиална центрофугаПри радиалните центрофуги медът се изпръсква едновременно от двете страни на питите. Поради високото им натоварване, по-големите радиални центрофуги за вадене на мед са пригодени за задвижване с електромотор. Много удобни за работа са и хордиалните центрофуги с обръщателни касетки т.нар. реверсивни. Те позволяват, след като питите се изцентрофугират от едната страна, бързо да се обръщат с ръка или автоматично, за да се изцентрофугират от другата. Изцентрофугираните пити трябва да се поставят в кошерите отново, когато пашата продължава. След последното центрофугиране при приключване на медосбора, питите се връщат на кошерите, за да се почистят и да се подсушат, след което се прибират в склада.