В новия учебен план на Ветеринарната гимназия в Добрич са застъпени повече часове по пчеларство и освен теория са включени много практически обучения. За съжаление учебното заведение не е подминато от общия проблем на пчеларите в Добруджа и масовия подмор на пчелите.

Биологично и прецизно пчеларство ще се учи в специален курс на Русенския университет

В стопанството на училището към момента от 10 са оцелели само 3 пчелни семейства. „Имаме ученик, който се занимава с пчеларство, семейството му също и искат да ни подарят пчели. Така ще можем да увеличим семействата“, съобщи директорът на Ветеринарната гимназия в Добрич д-р Светла Тодорова. Кошерите и пчелните семейства са част от задължителното практическо обучение на учениците. 

През последните години много от стопаните в Добруджа превърнаха пчеларството от хоби в професионален бизнес. За да подпомогне действащите пчелари, учебното заведени е редовно организира обучения за валидиране на уменията им. „Това са практически умения придобити пред годините, в които пчеларите са гледали пчелни семейства, чели много литература, натрупали опит“, обобщи ръководителят на гимназията. „След това пчеларите държат изпит и получават първа степен професионална квалификация. Това фактически им дава възможността да кандидатстват по редица европейски програми. За тези, които нямат съответните умения, също сме организирали курсове“, допълни д-р Тодорова и уточни, че всички програми по пчеларство изискват съответните документи за квалификация. Чрез курсовете и обучението в училище настоящи и бъдещи пчелари могат да отговори на условията за европейско подпомагане в пчеларския сектор.

„През годините успяхме да съхраним производствената база на гимназията, в която имаме различни направления. Това е изключително трудно и много професионални училища се отказаха. Смятам обаче, че ветеринарната медицина няма как да се научи, ако нямаме животни“, категорично заяви ръководителят на професионалната гимназия. 

В учебната ферма на Ветеринарната гимназия в Добрич се отглеждат около 60 говеда, половината от които млекодайни. Стопанството е регистрирано като млекодобивно  и учениците могат да видят реалните резултати от труда си след реализацията на млякото. „Моята идея е в учебната ферма да се отглеждат различни видове животни, както сме виждали по различните държави, но за съжаление според наредбите нямаме право. Гледали сме овце, кози, птици, зайци, коне“, разказва още директорът на учебното заведение д-р Светла Тодорова. 

Производството на тор от калифорнийски червеи също е един от успешните продукти на младите предприемачи. Те разполагат с лаборатория, в която извършвах необходимите анализи за състава и качеството на произведените от тях продукти. Друга група ученици вече са се специализирали в отглеждането на лавандула и реализирането на продукти от нея.