През последните сто години картофът е бил една от основните култури в Алберта, Канада. Едва наскоро производството на тази култура зае своята ниша в икономиката на провинцията. Строителството на огромен местен завод по преработка на картофи на свой ред откри нови възможности и сега в Алберта площите с картофи са на път да достигнат почти 10 000 акра, информира lethbridgeherald.com.

Дефицит на сладки картофи в Европа

На този етап в провинцията има 55 000 засети с картофи ниви. Продукцията от 40 000 акра отива директно за преработка, от 5 ха – за доставка в свеж вид на пазара, а на други 5 ха се отглеждат картофи за посев.

Макар в Канада повсеместно да се отглеждат картофи, Алберта и Манитоба са двете провинции, където културата се произвежда чрез добре изградени поливни системи. 

Оценявайки перспективите в картофопроизвоството, местните производители са заинтересовани да увеличат обемите. На помощ идват учени от университета Летбридж – агрономите правят всичко възможно да обяснят на канадците какви са проблемите при отглеждането на културата.

Предизвикателствата пред фермерите са високите разходи за напояване и по-голямото присъствието на фитопатогени. Подобна болест е способна да понижи реколтата от картофи наполовина, а при заразяване се нарушава растежа на картофа и умира кореновата му система.

Според учените затоплянето на климата ще доведе до процъфтяване на бизнеса с картофи. Те обаче алармират за отсъствието на достатъчно сортове.