В Австралия се намира една от най-прочутите ферми за отглеждане на екзотични гъби, където туристически обиколки се организират рано-рано заради големия интерес. Специфичното на фермата е, че тя се намира в ж.п. тунел, съобщава изданието Broadsheet Sydney.

Корейци инвестират в гъби шийтаке, отглеждане на кокошки и фураж у нас

Южните планини на Австралия са известни сред туристите със своите зелени хълмове, величествени имения и розарии. Тук се намира и частното предприятие Ли-Сан, което принадлежи на д-р Ноел Аролд, авторитетен микробиолог и специалист по отглеждане на екзотични гъби.

Само четири пъти в годината д-р Аролд приема туристи, които искат да се разходят из тунела, пълен с гъби. Желаещите са много и поради това туристическите обиколки се разпродават седмици преди събитието.

Екскурзията отнема около 90 минути. Посетителите имат възможност да се разходят из подземна ферма с дължина 650 метра. Докато разглеждат, имат възможност да узнаят интересни факти за историята на стопанството.



Построен през 1886 г., тунелът някога е бил част от ж.п. път, свързващ Сидни с Мос Вейл. След време линията е закрита и се използвала като хранилище за взривни вещества. Във ферма за гъби се превръща през 1987 г.

Тази концепция може да ви изглежда необичайна, но едно време в Австралия е имало много ферми за гъби, обособени именно в ж.п. тунели. Днес тя е само една – Ли-Сан. 

В тунела се поддържа температура около 16 градуса при висока влажност – 85%.



Ние не променяме околната среда в съответствие с културата, а променяме културата в съответствие с околната среда, казва д-р Аролд, подчертавайки, че тества нови начини за производство на екзотични гъби.

Готовата продукция се реализира на фермерски пазари и в супермаркети из цял Сидни. Много реномирани ресторанти редовно
поръчват гъбите.