Понякога технологиите за земеделие се развиват с такава скорост и в такава посока, че изумяват. Наскоро например стартъп компанията MycoSense представи своята разработка за отглеждане на гъби с изкуствен интелект. Тя използва нещо като “прожектор”, с помощта на който берачите разбират кои гъби са зрели. Това значително подобрява работата им и качеството на производството, съобщава информационният център за швейцарско земеделие LID. 

Биологично растениевъдство: Какви са новостите за 2025 г.?

Беритбата на култивирани печурки представлява ръчна и отговорна работа. В Wauwiler Champignons AG във Ватвил, където всяка седмица се берат 75 тона гъби, служителите също берат гъбите на ръка. Наскоро обаче в работата им бе включена интелигентна система. 

Трудно е да се види с око кои гъби са готови за бране. Устройството за събиране на реколтата Spotlight разпознава узрелите гъби и ги маркира с цветна светла точка.

Предимството на Spotlight е, че увеличава добивите на берачите с 30% от първия ден, обяснява Роланд Вонарбург, управляващ директор на Wauwiler Champignons AG.

Обикновено обучението на новопостъпилите в гъбената ферма изисква около 6 месеца, за да могат да заработят пълноценно. Благодарение на Spotlight берачите вече могат да видят от първия ден кои гъби трябва да берат и кои не. 

Интелигентната система за жътва увеличава общия добив и рентабилността. 

Wauwiler Champignons AG е семеен бизнес, който включва четири компании. Общо групата компании има 400 служители. По време на беритбата седмично събират около 140 тона бели и кафяви гъби и 5 тона благородни гъби.

Spotlight работи чрез 3D скенери. Устройството има няколко програми. Уредите се използват и през вегетационния период. През тази година е планирана нова модификация, в която устройството ще разпознава гъбите с твърде тънко стъбло и плоска шапка.




Вижте още:

Планирате модернизация догодина? Разгледайте тези полеви роботи

Нов робот с шест ръце идва на помощ в овощната градина

Как сами да разберем в какво състояние е нашата почва?