Селското стопанство допринася за глобалните емисии на парникови газове, особено чрез емисиите на метан и азотен оксид. 

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Във Франция това възлиза на 21% от общите национални емисии на парникови газове (CITEPA, 2021 г.), като 10% се дължат на преживни животни. 

Френските млечни ферми са 51 600 броя, като 92% от животните в тях пашуват на 13 млн. ха пасища.  

Трите основни източника на емисии на парникови газове в млечното животновъдство са чревната ферментация при животните (50%), управлението на азот и отпадните води (30%), както и купените суровини (20%). 

В съответствие с глобалните ангажименти за намаляване на емисиите на парникови газове, френското правителство се стреми да бъде климатично неутрално до 2050 г. 

За селското стопанство е поставена цел за намаляване на емисиите на парникови газове с 46% до 2050 г., разказаха експерти по време на среща с журналисти, организирана от Главна дирекция “Земеделие и развитие на селските райони” на Европейската комисия (DG AGRI).

Сектор “Мляко” във Франция е ангажиран от няколко години с редуциране на въздействието си върху изменението на климата и това се доказва с намаляването на въглеродния отпечатък на този бранш с 20% между 1990 и 2010 г. 

Сега са идентифицирани много възможности за намаляване на емисиите на парникови газове и те могат да бъдат разграничени в 2 основни категории, разказаха френски експерти за Агри.БГ.

Те са:
- Оптимизиране на млечните системи и подобряване на тяхната ефективност;
- Използването на "нисковъглеродни" технологии и практики. 

Първият вариант може да бъде по-привлекателен за фермерите, тъй като оптимизацията и ефективността са пряко свързани с техническите и икономическите резултати, докато приемането на нови практики изисква специфична техника, повече или по-малко скъпа, смятат експертите.

Тема: Въглеродно земеделие

“Голямото предизвикателство е фермите да бъдат устойчиви дори след като започнат да прилагат различните инструменти и практики, така че да не усетят финансов или друг ефект в негативен аспект”, каза за Агри.БГ Жером Пину от Земеделската камара. 

Фермерите във Франция са насърчавани да влизат в програмата за намаляване на въглеродните емисии още от 2018 г. 

Един от инструментите, с които се работи, е CAP2ER. Чрез него се обучават съветници и фермери как да намалят въглеродните емисии, да очертаят въглеродният отпечатък и съответно да набележат практиките, които да подобрят работата на фермата, като успоредно с това да намалят производството на парникови газове. 

“Трудно е да ги мотивираме и да им обясним, че няма да имат загуби. Не искаме от тях да инвестират много пари. Това не е целта”, разказа за Агри.БГ Жин Фериет от Националния център за икономика на млечното производство (CNIEL). 

“Фермерите трябва да са икономически жизнеспособни. Това, с което ние им помагаме, е да подобрят работата си и да внедрят нови практики, за да бъдат по-щадящи околната среда, но и да не губят пари. Нашите експерти им помагат да направят цялостен анализ на фермата и да се набележат необходимите корекции”, посочи специалистът. 

Тя обясни, че експертите, които посещават фермерите, решили да се включат в програмата за намаляване на въглеродните емисии, дават съвети за това, как стопаните сами да си отглеждат фуражите за животните, особено в контекста на събитията в Украйна. 

“Така те са напълно независими от това, което се случва на пазарите и цената на храната за животните, които пък са на паша повече време”, посочи Жин Фериет. 

Френските фермери нямат проблеми с намирането на земя за пашуване, обясни тя, както е например в някои части на България. 

“Млечните ферми във Франция произвеждат 93% от храната за животните си в границите на стопанството. Освен това 98% от храната на животните се произвежда в страната ни, което ни прави автономни в голяма степен”, допълни Фериет. 

Що се отнася до експертите, които помагат на фермерите да реорганизират стопанствата си и да намалят въглеродните емисии - една част са наети от земеделската камара, а други са обучени от CNIEL. Те събират необходимите данни и помагат на фермерите да се направи екшънплан. 

“Чрез регионалните звена на камарата имаме контакт с фермерите и, тъй като те имат най-преки и лични наблюдения върху развитието им, можем да следим прогреса, който имат. Те са с тях всеки ден, а и фермерите им имат доверие”, добави Жин Фериет.

По данни на центъра в програмата за намаляване на въглеродните емисии от 2021 г. досега са се включили 15 000 млечни ферми.