Полша и Румъния са страните членки, които продават най-евтиното месо. България се нарежда на трето място, сочи доклад на Евростат за цените на месото през 2018 г.

Най-скъпите страни в Европа според цените на храните

Ако средният за Европейския съюз индекс за цените е 100, анализаторите изчисляват, че за Полша и Румъния той е 63, за България – 64, а за Литва – 71.

Цени на месото в ЕС през 2018 г.
Среден индекс за страните членки (100)

От другата страна на класацията, с най-висок индекс, се нареждат Австрия – 146, Люксембург – 142, Франция – 131, и Белгия – 126.

Когато говорят за месо, експертите включват всичко – говеждо и телешко, свинско, агнешко, овнешко и козе, пилешко и патешко, други меса и ядливи карантии, деликатеси и други месни продукти.