Накратко:
•    Колко конкурентно е европейското производство?
•    Египет отново предпочете руската пшеница

На фона на добрите новини за новата реколта, експортните цени на руската пшеница се понижиха за четвърта поредна седмица, сваляйки ценовия праг и по световните пазари.

Цената на руската пшеница от нова реколта с 12,5% протеин, с доставка в края на юли, беше 226 долара за тон (FOB) в края на миналата седмица, или с 5 долара по-ниска от цената седмица по-рано, според консултантската компания IKAR .

Sovecon определи цената на същия клас пшеница, с най-близката доставка на 227-229 долара за тон в края на миналата седмица, което е спад от 234-236 долара за тон (FOB) преди.

Така, за момента разликата между руски и европейски (френски) произход е близо 15 долара за тон, което прави конкуренцията почти невъзможна.

Доказателство за това е и последния египетски търг, организиран от GASC миналата седмица, който също показа значително понижение на офертната цена за руската пшеница.

За първи път от доста време насам, GASC купи 180 000 тона пшеница от Русия на цена от 227 долара за тон (FOB), с доставка в края на август/началото на септември.

„Ако говорим за конкуренция, тя беше единствено между руските доставчици. В много търгове руският AgMin ръчно определя цените, което често води до ограничени продажби. Това може да е временна мярка, целяща да угоди на GASC, или пък да представлява по-дългосрочна политика, насочена към подпомагане на износа, на фона на турската забрана“, коментират анализаторите на Sovecon.

Турция наложи забрана за внос на пшеница от 21 юни до средата на октомври тази година, за да защити турските фермери от по-ниски цени и други негативни ефекти по време на новата реколта.

Ценовият праг в Русия пък бе въведен от миналата година в опит да се забави руския износ на пшеница и да се задържат вътрешните цени на брашното и хляба.

Миналата седмица Sovecon намали прогнозата си за износ на руска пшеница за 2024/25 г. до 46,1 милиона тона от 47,8 милиона тона, позовавайки се на по-малка очаквана реколта. За сезон 2023/24, който приключи в края на юни, износът на пшеница се оценява на 52,2 милиона тона.

Sovecon заяви, че очаква общата зърнена реколта за текущата година да бъде 127,4 милиона тона, значително по-малко от 144,9 милиона тона през предходния сезон.

Русия започна прибирането на новата реколта в южните райони на страната. „Руските южни региони продължават да отчитат относително високи добиви.

Добивите в Краснодар и Ставропол остават значително над предходната година, което е изненадващо, особено за последния. Доходността на Ростов е значително под миналата година, но това отговаря на нашите очаквания“, се отбелязва в доклада на Sovecon.

Министерството на земеделието съобщи на 26 юни, че прибирането на реколтата е започнало в 16 области. Въпреки тежките метеорологични условия първоначалните резултати надхвърлят миналогодишните и до момента са ожънати 6,2 млн. тона зърно.

👉 Вижте плейлист в YouTube с „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов, създадена специално за Agri.bg.