Проблемът с работната ръка е повсеместен и не е от вчера. Но вместо да губят надежда, родни овощари търсят начин да си улеснят живота, още повече че Европа дава пари за това.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

След като комбайни показаха, че успешно се справят с прибирането на реколтата от малини, те подкараха и брането на сливи. Същият ефект се постига и със събирането на вишни, череши, сливи, ябълки, шипки.

Освен това по текущия прием по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ този тип техника може да се купи със 75% субсидия, тъй като се води високотехнологична, мобилна, иновационна производствена линия. Нали Европа иска да се дигитализираме…

Други технологии, които бяха представени на Националното изложение на производителите на малини и ягоди в Лозница, бе за борба с плевелите само с вода и пара, както и за борба с вредителите без химия с ентомофаги – насекоми срещу насекоми, и внасянето им с дронове. Тя би била от полза и за производителите на памук, пипер, домати, зеле, които също страдат от нападение на нощенки. 

„В един труден момент, когато цените вървят нагоре, ние успяваме с помощта на знания, наука и технологии да намираме решения за преодоляване на дефицита на работна ръка, на борба с вредители без химия и справяне с много други проблеми, които довчера бяха неразрешими“, споделят от БАМ-я.