Все повече говорим за почвата и за това колко е важна тя, как тя отговаря за добрия добив, за това културите да са здрави и силни и устойчиви на климатични стресове (горещини, суши и др). 

Всички знаем, че в България, но и не само, почвите могат да са много различни. Може дори на едно и също поле, да имаме поне два типа почва. Освен обичайните различия като това дали тя е песъчлива, дали е глинеста, сива горска, чернозем и така нататък, имаме и така наречената структура (което означава почвата да бъде с по-зърнеста, ронлива консистенция, да не бъде спластена, сбита наподобяваща пластилин).

Тук можем да добавим и органичната материя, която също помага изключително много почвата ни да бъде с по-добра структура. Структурата можем да я сравним с една сграда, в която имаме колони и стени, които са самата структура, а празното пространство е мястото, където се попива и складира водата, там влиза и изключително важният кислород, който ако го няма, много лесно се появяват проблеми с болести, телени червеи и др. В празното пространство живеят и микроорганизмите и затова ако почвата ни е по-рохкава (не сбита), това означава, че в нея има или много лесно ще се появят полезни микроорганизми, които да помагат на културите да растат нормално. 

Когато отидем на полето с лопата, можем сами да разберем изключително много неща за нашите почви и в зависимост от практиките, които прилагаме, ще видим дали подобряваме почвата или я влошаваме.

Цвета на почвата идва от скалата отдолу, от която е направена. Освен основният цвят (червен, сив, бял, светло кафяв и др., на много места имаме и почерняване на горния слой почва. Т. нар. чернозем е най-добрият пример за черна почва. Самият черен цвят е въглерод, който идва от атмосферата и е останал в почвата. Колкото по-черна е една почва, толкова по-добре.

Въглеродът е изключително важен за културите и техния растеж. 

Освен структурата и цвета, можем да познаем почвата и по нейната миризма. На пръв поглед звучи странно да миришем почвата, но всъщност това е много верен показател. Той не може да ни излъже. Ако почвата мирише лошо, на блато, на нещо гнило, това означава, че в нея е много вероятно да има различни видове патогени, които могат да повлияят негативно на културите и те ще бъдат по-податливи на болести и вредители. 

Миризмата на хубавата, плодородна и здрава почва, наподобява по-скоро на горска почва, както по рохкавост така и по миризма. Ако усетим миризма на гъби, това е изключително добър признак, че на това поле има гъби (много вероятно е да са много различни видове), голяма част от тях помагат за правилното преобразуване на растителните остатъци във вещества в усвоима форма за растенията. 

Има един израз, че най-доброто наторяване на полетата са стъпките на фермера – тоест това да си познаваме полетата, да ги обикаляме, да следим какво се случва в почвата и съответно да си правим по-реални и правилни изводи и решения.

Очаквайте следващата статия по темата - само в Агри.БГ