Румънската програма за подпомагане на производителите на домати доведе до поевтиняването им с 50%. Ако през април цената им на пазара достигна 11,88 лв., а в някои случаи дори до 19,80 лв. за кг, то сега домати може да се купят за 5,15 лв. до 7,92 лв., съобщава Agrointel.ro, цитирайки думите на депутата Адриан Алда.

Братята Иван и Чавдар Христанови споделят визията си за българското земеделие

"Успехът на програмата показва, че когато тя е направена и изпълнена добре, това не само води до увеличаване на вътрешното производство на храни, но и до намаляване на зависимостта от вноса и понижаване на цените", допълни народният представител, който е член на Комисията по земеделие от Камарата на депутатите.

Ръст на предлагането на домати румънско производство

Динамиката на цените на доматите може да се обясни и с факта, че все повече фермери прибраха реколтата си и вече я предлагат на пазара, казва Габриела Андрони, директор на окръжната земеделска дирекция (DAJ) в Олт.

По нейни данни в окръг Олт има почти 6000 земеделци, които са регистрирани по програма “Домат” и получават помощ по de minimis. По план инспектори правят по две проверки на място - оценяват първо обработваемите площи, а след това прибирането на реколтата.

Кандидатстването по програмата продължава до 10 юни. Бюджетът й е почти 90 млн. лв. Тя е разделена на два производствени цикъла, като домати могат да се отглеждат и в двата цикъла. Стойността на подкрепата е 4000 евро на бенефициент, както следва:

  • 3000 евро / бенефициент за продукция между 1 март и 10 юни (цикъл I)
  • 1000 евро / бенефициент за продукция между 15 октомври и 9 декември (цикъл II).

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Данни от министерството: Каква е била 2021 г. за зеленчукопроизводството?

Цената на разсада е скочила двойно за последните 5 години

Оранжерийните производители получиха 2,6 млн. лева по de minimis