Населението на планетата Земя продължава да се увеличава. До 2050 г. то ще достигне почти 10 млрд. души. За да се изхрани такова количество хора, земеделието трябва да произвежда повече продукция. Австралия е постлала пътя си към реализирането на целта.

Първа част: 9 иновации за оранжерии

Развитие на робототехниката в Австралия

Съвременното фермерство е невъзможно без устойчиво развитие и агророботи. Те помагат на селското стопанство на Австралия да стане по-органично. Например, като се понижи количеството на използваните химикали.

В момента центровете за разработване на агророботи там са два – Австралийският център за аграрна роботехника в университета в Сидни и Техническият университет в Куинсленд. Роботите в скоро време ще са способни да изпълняват почти всички задачи в една ферма.

Автономните роботи и самоуправляваемите дронове могат да събират и да анализират данни за текущото състояние на фермата и, базирайки се на тези знания, да осъществяват необходимите действия.

Колкото до цената на този тип технология, то тя става все по-достъпна, поради понижаването на стойността на датчици и други технически елементи. Това ще провокира инвестиционен бум в тази сфера.

Какво е състоянието на земеделието в Австралия в цифри и с какви „оръжия“ разполага тя, за да се бори с нарастващата потребност от храна, разказва инфографиката.





Експерти смятат, че агророботите ще съживят земеделието в Австралия и ще привлекат във фермите нов тип работници – технически образовани младежи, заинтересовани от роботехниката. Новите фермите ще трябва да са на „ти“ с технологиите и да умеят да работят с тях на полето.