Израел е страна, известна с високите технологии, които използва в земеделския сектор. Поредното иновативно решение е дело на израелския стартъп Beewise. Той дава ново разбиране на пчеларството чрез технология с изкуствен интелект и автоматизация. Като резултат значително се подобрява опрашването и фермерите може да разчитат на по-големи добиви, пише Sustainable Brands.

Варненка пробива с български мед на пазара в Дубай

Опрашващите насекоми за основа на производството на храна в цял свят. Без пчели разнообразието и наличността на пресни продукти биха намалели значително. Според изчисления те са отговорни за около 80% от световното опрашване, като една пчелна колония опрашва до 300 цветя всеки ден.

70 от 100-те най-полезни култури за човека, доставящи 90% от хранителните продукти в света, се опрашват от пчели. Тези данни са красноречиви за мястото на медоносните пчели в живота ни. И въпреки това статистиката сочи, че популацията им на много места е застрашена.

В търсене на решение на проблема учените разглеждат възможностите на технологии. Поглеждайки назад във времето, те установяват, че технологично пчеларството не се е развило кой знае колко. Индустрията остава непроменена през последните 170 години, когато е изобретен първият пчелен кошер от човека.

Затова Елия Радзинер и Саар Сафра основават Beewise - компания, която произвежда роботизирани пчелни кошери. По този начин те искат да помогнат за оцеляването на пчелите на фона на глобалното затопляне и в битката с редица други стресиращи фактори.

Индустриалната революция, дигиталната революция и революцията на изкуствения интелект (ИИ) прескочиха пчеларството, казва главният изпълнителен директор и съосновател Сафра.

Решението на Beewise е Beehome. Той представлява автономен кошер с интегриран робот-пчелар.

Комбинирайки опит както в пчеларството, така и в технологиите, ние разработихме и пуснахме на пазара най-съвременно решение с доказани резултати, казва той.

Beehome предоставя оптимална среда за пчелите и същевременно осигурява дистанционен контрол от страна на пчеларите. Последните може да разчитат на ценни данни за своите колонии.

Във всеки Beehome има до 48 пчелни колонии — или един до два милиона пчели. Изкуствен интелект постоянно наблюдава дейността в кошера и се учи от действията на пчеларя.

Ако пчеларят например приложи конкретно третиране, ИИ свързва това действие със специфични условия. Така, ако подобни условия бъдат открити в други кошери, роботът може да препоръча същото лечение.

Технологията осъществява денонощно наблюдение и контрол на кошерите. Тя може да се намеси, ако регистрира глад или промени в температурния режим. В момента в 97% от случаите може да реагира така, както би го направил един пчелар.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пламъци изпепелиха 5000 бали сено и 300 кошера

Пчелари се събират на национална среща в Беклемето

Пръсканията по време на цъфтеж не са единствената опасност за пчелите