Китайски учени завършиха успешно полеви експеримент в няколко пустини, отглеждайки достойна реколта и създавайки марка пустинни култури. Повече от 10 години бяха необходими на екипа от изследователи от университета Чунцин Цзяотун, за да преобразуват пясъка в почва, информира сайтът app.com.pk.

Най-голямата закрита ферма за плодове и зеленчуци ще е в пустинята

От момента, в който стартира първият им полеви експеримент в пустинята Улан-Буг в Китай, учените успяват да постигнат качествена промяна на пустинната почва във Вътрешна Монголия, Синдзян и Съчуан, а също така на няколко тестови участъка в Африка и Близкия Изток.

Почвата представлява твърди частици, чието реологично състояние е възможно да се управлява, запазвайки водата и хранителните вещества, пояснява Чжао Чаохуа, заместник декан на Института по екология на пустинята към Университета Чунцин Цзяотун.

За да се превърне пясъкът в почва, изследователите използват извлечен от растенията влакнест клей. Впоследствие те засаждат на конкретни участъци сорго, чушки, репички, картофи, дини и пъпеши. Реколтата е впечатляваща, а като качество превъзхожда някои аналози, отгледани в обикновена почва.

Колкото по-голям е коренът, толкова по-богата е реколтата. В обикновена земя почвата в дълбочина е твърда, поради това корените почти не растат. В пустинята ние превърнахме в почва само горните слоеве на пясъка – на дълбочина 20-30 см. Под този слой остана много свободно място, което позволява на пустинните култури да имат добре развити корени. Силната слънчева светлина и разликата в температурите през деня и нощта в пустинята също се оказаха благоприятен фактор за повишаване на добивите, пояснява Чжао Чаохуа, информира China Economic Net (CEN).

В хода на експеримента са проведени опити за отглеждане на тревисти растения и резултатите са също толкова положителни.

В момента китайският екип от учени иска да си сътрудничи с Пакистан. Всяка година от 50 000 до 70 000 кв. км земя в цял свят опустиняват. Пакистан не прави изключение.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Перфектно зърно и зеленчуци насред пустиня

Пустините като лаборатория за бъдещото земеделие

Най-богатият китаец се впечатли от смарт отглеждането на домати