Поредно противоречие в закон, което не само че обременява земеделските производители, но и спъва процесите по позеленяване. Става въпрос за строителството в земеделски земи, което се регламентира от Наредба № 19.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

С тази наредба се определят условията и реда за застрояване в земеделските земи по смисъла на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ) за случаите, в които не се променя предназначението им.

Според наредбата фермерите имат право да строят в земеделски земи на база на определената площ, която имат в дадено землище. Там се отделят 10% от площта и на база на този имот, който се определя за строителство, могат да застроят не повече от 2 дка. На тази площ може да се направи ел. инсталация, ВИК, навес и т.н - все неща, които са свързани пряко с работата и производството на земеделския производител.

Като част от позеленяването, а и не само, доста често започна да се говори за изграждането на соларни паркове и системи за собствени нужди. Оказва се обаче, че има противоречие в закона, което пречи на това да се случи.

“Проблемът със соларните системи за собствено потребление е нещо много приоритизирано, но на практика е неизпълнимо. По ЗОЗЗ има забрана за строителство на солари в земеделски земи, с изключение на такива над 7-ма категория. От друга страна ЗУТ забранява изграждането на соларни системи в земеделски земи.

Това означава, че земите по Наредба № 19 не попадат в урбанизираните територии и затова фермерите нямат право да строят соларни паркове. А те ни трябват, за да ни захранят помпите и да ни подпомогнат производството”. Това каза Агри.БГ Димитричка Търпанова от Добруджански овощарски съюз (ДОС).

Според Търпанова проблемът е, че земите по Наредба 19 без промяна на предназначението, си остават земеделски.

“Наши производители с кладенци, градини, хладилници на подходящи за овощни места са обикновено недостъпни до главен път и е много трудно да се направи подробен устройствен план. Дори е почти невъзможно. И така тези хора не могат да си направят солари за кладенците, тъй като земите по Наредба 19 се водят земеделски”, добави Търпанова.

По думите й решението е да се изменят двата закона - ЗУТ и ЗОЗЗ, защото масово регионалните дирекции за национален строителен контрол спират входирането на искания за разрешение, с които има дори подадени проекти по последния прием по мярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства”.