Раждането при кобилите (ожребването) протича сравнително бързо и лесно, като най-често е през нощта. Признаци за предстоящото раждане при кобилите са уголемяването на вимето и разхлабването на тазовите връзки, при което коренът на опашката изглежда като приповдигнат. Един-два дни преди ожребването върху цицките започват да се появяват капчици първоначално безцветна течност, а непосредствено преди ожребването - коластра. Много често в деня на ожребването кобилата отказва да се храни, често ляга и гледа корема си. Интересно е да се знае, че кобилите имат възможност да задържат процеса на раждането с няколко часа при различни смущаващи фактори (най-често шум или необичайна обстановка). Поради тази причина е нежелателно да се преместват в друг бокс или в друго помещение непосредствено преди ожребването. Нежелателно е и присъствието на много хора по време на този процес. Обикновено не е необходимо да се оказва помощ при раждане, ако не се появят усложнения. При нужда трябва да се потърси компетентна ветеринарномедицинска помощ.

Нормално кончетата се раждат, представяйки се с предните крайници и положена върху тях глава. За правилно обаче се приема и задното представяне (със задните крайници напред). Не трябва да се пробива показващият се в началото от родилния път околоплоден мехур, тъй като това може да предизвика затруднение при раждането. Самото раждане продължава нормално 30-40 минути. Непосредствено след раждането, обикновено до 2 часа, се изхвърля и плацентата (последъкът).

Ако околоплодният мехур е върху кончето, отстранява се, пъпната връв се превързва на разстояние 4-5 сантиметра от корема и се отрязва на 2 сантиметра под превързването. Носът, устата и ушите се почистват от слузта. Новороденото трябва веднага да се подсуши и да се остави на кобилата да го оближе. Около половин до един час след ожребването кончето започва да прави опити да се изправя. След като успее, то инстинктивно започва да търси вимето на кобилата. Ако не успее само да се ориентира, трябва да му се помогне. Много важно е кончето да забозае от първото мляко (коластрата), в което се съдържат големи количества антитела, необходими за изграждане на имунитет. В случай че то не може да стане или не желае да забозае до 2 часа след раждането, би трябвало да му се помогне или да се издои коластра и да му се даде с бутилка с биберон.

Ако кобилата умре по време на раждането или няма достатъчно мляко, трябва да се потърси мляко от друга наскоро ожребена кобила. Кончетата може да бъдат отглеждани и с краве мляко, но с добавяне на 1-2 лъжици захар на литър, тъй като кравето мляко е с около 2 пъти по-ниско съдържание на млечна захар. Най-добре е такова мляко да се дава затоплено до температура 38°С.

След ожребването на кобилата се дава половин кофа хладка вода, а след 2-3 часа още толкова. В деня на ожребването кобилата не се пои на воля. През първите 3-4 дни след ожребването дажбата й трябва да се състои от сено и 2 до 4 килограма трици или ечемичена ярма, направени на гъста каша с топла вода. От втория ден след ожребването сеното може да се дава в пълна норма - 8-14 килограма, а кореноплодите - 5-12 килограма. Овес трябва да се дава в малки количества след 2-рия - 3-тия ден, като пълната норма се достига в продължение на 3-4 дни. Кърмещите кобили се хранят 3-4 пъти дневно и преди всяко хранене се поят.

Кончетата бозаят много често (до 20 пъти в денонощие). Поради това, особено през първите месеци, кобилата не трябва да се отделя от кончето за повече от 2 часа.

Половите органи при кобилите се възстановяват много бързо - 7-15 дни след раждането. Това дава възможност за ново заплождане още при появата на първата разпасаност - 7-13 дни след раждането.

Вижте още:

Използване на конете за впряг

Хранене и технология на отглеждане на чистокръвния английски кон

Как да отучим коня от хапането и ритането?

Плашенето – как да елиминиране на страховата невроза при конете?