Последните години доказаха, че изменението на климата е основна заплаха за винарската индустрия. За да се справят с нея, новозеландските лозари и винопроизводители са решили да предприемат няколко стъпки за минимизиране на своя въглероден отпечатък, съобщава земеделският сайт Farmers Weekly.
Увеличават бюджета за екологични съоръжения във винарни
Винопроизводителите в Нова Зеландия са изготвили специален доклад. В него се посочват точно шест категории от практики за устойчиво развитие. Това са почва, вода, отпадъци, изменение на климата, защита на растенията и хора. Посочва се още, че хората са на Земята за кратко, но въздействието им може да продължи по-дълго от живота им. В този ред на мисли изменението на климата се оценява като най-голямото дългосрочно предизвикателство пред индустрията.
За нашата индустрия устойчивостта означава отглеждане на грозде и производство на нашите световноизвестни вина по такъв начин, че да можем да го правим за следващите поколения, казват още съставителите на доклада. След като започнете да измервате емисиите си, можете да вземете информирани бизнес решения относно бъдещи промени и инвестиции, споделя генералният мениджър на New Zealand Winegrowers за устойчивост д-р Едуин Маси.
По думите му, повече от членовете на New Zealand Winegrowers прилагат специфични инициативи за минимизиране на въглеродния си отпечатък. Органът представлява 700 винарни и 700 членове производители.
От данните в отчета става ясно, че 83% от въглеродните емисии идват от винарни и само 17% от лозя, както и че 68% от винарните и 56% от лозарите прилагат конкретни инициативи за минимизиране на въглеродния си отпечатък.
Използването на водата е друга ключова област и тази, в която производителите и винопроизводителите все още могат да направят много промени.
Всички анкетирани винарни и по-голямата част от управителите на лозя в Нова Зеландия посочват, че имат въведени инициативи, предназначени да спестят или намалят използването на вода – около половината от всички винарни възстановяват и рециклират водата за почистване.
Вижте още:
Без прием по кризисна лозарска мярка, лозарите негодуват
Ясен е бюджетът по интервенцията “Застраховане на реколтата” за лозарите
Трайна тенденция: Нови 9% спад в производството на грозде през 2024 г.

0 КОМЕНТАРА