Нова технология при ябълките дава възможност за в пъти по-високи добиви. Как ви звучат не 100, не 200, а 300 дръвчета в декар? Ето нещо любопитно, което дори науката отричаше до преди години, а днес вече 12 години работи успешно.
 
 
Пламен Петров е земеделски производител от Ловешко. Стопанството си създава преди 12 години, като в момента отглежда 50 декара с ябълки и 35 декара със сливи.
 
„Много дървета в декар на по-малка площ. Технологията от 300 дръвчета в декар е най-рентабилното съоръжение за ябълки. Моите 50 декара в момента се равняват на 150. Добивите варират между 5 и 10 тона от декар, което само по себе си показва, че това е начинът“, коментира Петров за Фермер.БГ.
 
Производителят залага на сортове като Джонаголд, Златна превъзходна, Фуджи, Пинова и Флорина.
 
„Най-атрактивни за пазара в момента са сортовете Флорина, Пинова и Фуджи. Реколтата през изминалата година беше много добра, с високо качество, добро оцветяване на плодовете и едрина. Постигнахме рекорд при ябълките от 7,5-8 тона, както и при сливите 6,4 тона от декар“, добави той.
 
Насажденията със сливи също са по интересна технология – 100 дръвчета в декар. 
 
Част от успеха си производителят дължи на доц. Сава Табаков от Аграрния университет в Пловдив и на Божидар Петков, председател на Националната асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).
 
„Това е бъдещето – голяма гъстота на засаждане, по-малко резитбени операции и по-бързо влизане в плододаване. Видяхме тази технология в Италия и Германия, но реално цял свят работи по нея. У нас има няколко много големи фирми, които също залагат на нея“, обясни доц. Табаков.
 
По думите на Петров производителите трябва да се доверяват на науката.
 
„Комуникацията и обмяната на опит с науката е в основата. Понякога малките детайли са в основата на големите неща“, заключи Пламен Петров.