Спецификите на ранното производство на картофи и особеностите при съхранението им са представени във видео от семинар на Националната служба за съвети в земеделието (Териториален областен офис - Благоевград) и Селскостопанска академия (Опитна станция по картофите и планинско земеделие - Самоков).

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Основните теми на видеолекцията са свързани с технологичните особености при ранно производство на картофи. Представени и анализирани са различни ранни сортове картофи, както и борбата с вредителите по тях. Лекторът асистент Виолетка Благоева, Опитна станция по картофите и планинско земеделие - Самоков, отговаря на въпроси на фермери, свързани с картофопроизводството. Във видеото е представена спецификата и изискванията при съхранението на картофите.

В този особено важен за фермерите етап проблемите с картофения молец не спират, подчертава експертът. По думите й заразяването може да се случи и след прибирането на реколтата.

Най-голямо значение за успешното съхраняване на картофената реколта е температурата. В периода на дозряване тя трябва да бъде между 14 и 16 градуса, за да се създаде възможност за заздравяване на раните по клубените. След това, в продължение на 35-50 дни, в зависимост от качеството на картофите, затоплянето на въздуха и начина на съхраняването, температурата постепенно се понижава до между 4 и 2 градуса”, съветва асистент Благоева.

Още за ранното производство на картофи и интересни дискусии по темата може да видите във видеото.